Az olasz mintára készült ciabatta glutén-, tej - és tojásmentes. A húsmentes szendvics időszerűségét a nagyböjt kezdete adta, amely hamvazószerdától húsvétvasárnapig tart. Az idén ez az időszak február 10-én kezdődik. A katolikus egyház régen szigorú szabályokat állított fel a böjtöléssel kapcsolatban. Ma ez már csak hamvazószerdára és nagypéntekre érvényes. A nem vallásos emberek között is szép számmal vannak, akik a tavaszt megelőző hetekben hús nélkül étkeznek.
Hozzávalók 4-5 darab ciabattához:
20 dkg gluténmentes, tejtől és tojástól mentes lisztkeverék
10 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
2 dl gluténtól és tejtől mentes rizsital
2 dkg friss élesztő
késhegynyi szódabikarbóna
csipetnyi cukor
csipetnyi só
Hozzávalók a töltelékhez:
1 db kis padlizsán
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 db cékla
10 dkg vegyes zöldsaláta
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanálnyi apróra vágott majoránna
1 mokkáskanálnyi só
kevés törött bors
2 evőkanál olívaolaj
Ételérzékenyek mindig ellenőrizzék a felhasznált alapanyagok összetételét.
Elkészítése:
- Átszitáljuk a liszteket és hozzákeverjük a szódabikarbónát.
- Megmelegítjük a rizstejet csipetnyi cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, és ha felfutott, az egészet a lisztkeverékre öntjük.
- Alaposan összedolgozzuk a tésztát, majd 3 órán át letakarva, langyos helyen kelesztjük.
- Miután megkelt, rizsliszttel megszórt deszkán újra összegyúrjuk, 4-5 lapos zsemlét formázunk belőle, és előmelegített sütőben 190 fokon megsütjük. Fontos, hogy a sütőben legyen közben egy edény kevés vízzel, hogy ne száradjon ki túlságosan a ciabatta. A sütés végén megkenjük a kenyérkék tetejét egy kevés langyos vízzel.
- Amikor elkészültek, konyharuhába csavarva hagyjuk kihűlni.
- A töltelékhez megtisztítjuk a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a padlizsánt, majd mindet hosszában szeletekre vágjuk.
- Karikákra szeljük a vöröshagymát és a meghámozott céklát, ezután egy evőkanál étolajon mindkettőt megpirítjuk, végül sózzuk és fűszerezzük.
- Közben egy kevés sóval olajon megpirítjuk a többi zöldséget is.
- A ciabattákat keresztben felvágjuk, a sült zöldségekkel rétegenként töltjük meg. Azonnal tálaljuk.
Recept és fotó: © Szegedi Éva.