Igazi téli étel, amely feldobhatja ezeket a szürke napokat. A gluténérzékenyeknek sem kell lemondaniuk a finom gombócról, az alábbi recept alapján puha és ízletes lesz. Még most érdemes elkészíteni, mert tavasszal az újburgonya erre már nem alkalmas.
Hozzávalók 10 db gombóchoz:
10 dkg gluténtól és tejtől mentes zsemlemorzsa
3+1 mokkáskanál étolaj
30 dkg burgonya
2 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
csipetnyi só
10 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
2,5 dkg gluténmentes, laktózmentes kenyér vagy sütemény lisztkeverék
2 tojás
1 evőkanál garantáltan gluténmentes puffasztott amaránt
1 evőkanálnyi garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
5 szem mélyhűtött vagy befőttként eltett szilva
1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
Az amaránt csak akkor számít garantáltan gluténmentesnek, ha termesztése, feldolgozása, értékesítése, valamint az étel elkészítése során nem szennyeződött gluténnal.
A recept a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával készült.
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Elkészítése:
- A zsemlemorzsát megpirítjuk 3 mokkáskanál étolajon.
- A burgonyát héjában megfőzzük, ezután megtisztítjuk és burgonyanyomón áttörjük.
- Amikor már nem forró, de még meleg, villával beledolgozzuk a margarint és a sót.
- Hozzáadjuk a kukoricalisztet, a gluténmentes lisztkeveréket, a tojást és az amarántot, majd homogén tésztát gyúrunk belőle. Ha túlságosan lágynak találnánk a tésztát, egy kevés gluténmentes lisztkeveréket dolgozunk még bele.
- Feltesszük forrni a vizet 1 mokkáskanál étolajjal.
- Kukoricaliszttel megszórt deszkán kinyújtjuk a tésztát, majd 10 db 10*10 cm-es négyzetre vágjuk. A maradék tésztából rövid nudlikat sodrunk.
- Félbevágjuk és kimagozzuk a megmosott szilvát, fél-fél szilvaszemet a négyzetekre helyezünk, mindet megszórjuk egy késhegynyi fahéjjal. A szilvára hajtogatjuk a négyzetek sarkait, azután óvatos mozdulatokkal összenyomogatjuk, elegyengetjük a tésztát, hogy sehol ne legyen rés a gombócokon.
- A már lobogó vízbe tesszük a gombócokat és a nudlikat. Amikor feljönnek a víz felszínére, még 2 percig főzzük.
- A vízből kivéve mindet leszűrjük, a zsemlemorzsás edénybe helyezzük, és megforgatjuk a morzsában.
- Melegen tálaljuk.
Recept és fotó: © Szegedi Éva