Nem csak újév napján lehet korhelylevest készíteni, de hideg téli napokon is jól átmelegít. Az alábbi recept alapján az ételt mentesen is elkészíthetjük, csak a hozzávalókat kell az érzékenységnek megfelelően megválasztani.
Az ételallergiásoknak még az olyan ételek elkészítésénél is vigyázniuk kell, amelyekben elvileg nincsenek a tiltott összetevők. A korhelyleves is ilyen. A húskészítmények például glutént, tejszármazékokat, szóját tartalmazhatnak. Az allergéneket akkor is kerülni kell, ha csak nyomokban fordulnak elő.
A káposzta, a virsli és hús összetevőit alaposan nézzük meg! Az érzékenységnek megfelelően válasszunk! Mindhárom kapható glutén- és laktózmentes változatban is.
Hozzávalók:
- 1/2 kg tartósítószer- és mesterséges adalékanyag-mentes savanyú káposzta
- 2 pár glutén-, laktóz-, tejfehérje- és tojásmentes virsli
- 25 dkg glutén- és laktózmentes főtt, pácolt vagy füstölt tarja vagy sonka
- 2 kávéskanál pirospaprika
- néhány szem egész bors
- 2-3 db babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
Elkészítése:
- A sonkát felkockázzuk vagy csíkokra vágjuk. (Egészben is hagyhatjuk, ekkor tovább kell főzni.)
- A sonkát feltesszük főni a borssal, a babérlevéllel, a fokhagymával. Nem kell hozzáadott só. (Gyerekeknek ne tegyünk bele borsot!)
- Amikor már majdnem puha, hozzáadjuk a káposztát is. Vigyázzunk, ne főzzük szét a káposztát!
- A virsli az utolsó negyedórában kerül bele. Amikor az is megfőtt, a levest megszórjuk pirospaprikával és összeforraljuk.
- Habarással is készíthetjük: 1 evőkanálnyi garantáltan gluténmentes rizslisztet kikeverünk 1/2 dl vízzel és a pirospaprikával. A leveshez keverjük és összeforraljuk vele.
Recept: © Szegedi Éva
Fotó: © Fábián Évi
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával