Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Rozsos kifli és tofukörözött

Laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes

2017. január 14. - Mentes Konyha

tofus_korozott_rozsos_kifli_01.JPG

Régen szerettem volna kipróbálni, milyen körözöttet lehet készíteni tofuból, hogy azoknak is alternatívát kínáljak, akik nem fogyaszthatnak tejterméket. A mellé sütött laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes kiflivel és némi salátával kiadós reggeli vagy uzsonna lehet. Mivel állati eredetű alapanyagokat nem használtam hozzá, vegán étrendbe illeszthető.

A rozsliszttel készült sütemények pozitív élettani hatását nem eleget hangsúlyozni: rosttartalma lényegesen magasabb, mint a fehér lisztből készülteknek; a rozsliszt nélkülözhetetlen B-vitaminokat és nyomelemeket tartalmaz.

Hozzávalók a kiflihez:

15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

10 dkg búza finomliszt

1 púpozott evőkanál lenmagpehely

1,5 dl meleg víz

1 dkg tejtől mentes friss élesztő

egy késhegynyi só

egy csipetnyi cukor

Mentes konyha ételallergiásoknak

Hozzávalók a tofukörözötthöz:

20 dkg tofu

2 evőkanál tejtől mentes növényi krém

1 kiskanál őrölt csemege paprika

1 kiskanál apróra vágott metélőhagyma

1 kiskanál reszelt vöröshagyma

½ mokkáskanál só

csipetnyi őrölt bors

csipetnyi őrölt köménymag

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

A tofu szójából készült, magas fehérjetartalmú, tejmentes élelmiszer. Aki nem érzékeny a szójára, a túró helyettesítésére használhatja.

Elkészítése:

- Egy tálba mérünk 10 dkg rozslisztet, 10 dkg búzalisztet és egy evőkanál lenmagpelyhet.

- A meleg vízbe szórjuk a cukrot, és megfuttatjuk benne az élesztőt, majd az egészet a tálba öntjük a száraz hozzávalókra.

- Alaposan összegyúrjuk a késhegynyi sóval, és legalább 1 órán át kelesztjük letakarva langyos helyen.

- Ha megkelt a tészta, 5 dkg rozsliszttel összegyúrjuk, liszttel megszórt deszkán kinyújtjuk és háromszög alakra vágjuk.

- A háromszögek egyik oldalán a széles részen behajtjuk a sarkokat, és a csúcs felé haladva feltekerjük a tésztát, majd félkörbe hajtva tepsibe helyezzük.

- 180 fokon ropogósra, kissé barnára sütjük.

- A tofut feldaraboljuk, és a növényi krémmel együtt villával összetörjük.

- Hozzákeverjük a hagymaféléket és a fűszereket, majd golyókat formázunk belőle, így tálaljuk.

 Recept és fotó: © Szegedi Éva

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr3812108015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása