Régen szerettem volna kipróbálni, milyen körözöttet lehet készíteni tofuból, hogy azoknak is alternatívát kínáljak, akik nem fogyaszthatnak tejterméket. A mellé sütött laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes kiflivel és némi salátával kiadós reggeli vagy uzsonna lehet. Mivel állati eredetű alapanyagokat nem használtam hozzá, vegán étrendbe illeszthető.
A rozsliszttel készült sütemények pozitív élettani hatását nem eleget hangsúlyozni: rosttartalma lényegesen magasabb, mint a fehér lisztből készülteknek; a rozsliszt nélkülözhetetlen B-vitaminokat és nyomelemeket tartalmaz.
Hozzávalók a kiflihez:
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg búza finomliszt
1 púpozott evőkanál lenmagpehely
1 dkg tejtől mentes friss élesztő
egy késhegynyi só
egy csipetnyi cukor
Mentes konyha ételallergiásoknak
Hozzávalók a tofukörözötthöz:
20 dkg tofu
2 evőkanál tejtől mentes növényi krém
1 kiskanál őrölt csemege paprika
1 kiskanál apróra vágott metélőhagyma
1 kiskanál reszelt vöröshagyma
½ mokkáskanál só
csipetnyi őrölt bors
csipetnyi őrölt köménymag
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
A tofu szójából készült, magas fehérjetartalmú, tejmentes élelmiszer. Aki nem érzékeny a szójára, a túró helyettesítésére használhatja.
Elkészítése:
- Egy tálba mérünk 10 dkg rozslisztet, 10 dkg búzalisztet és egy evőkanál lenmagpelyhet.
- A meleg vízbe szórjuk a cukrot, és megfuttatjuk benne az élesztőt, majd az egészet a tálba öntjük a száraz hozzávalókra.
- Alaposan összegyúrjuk a késhegynyi sóval, és legalább 1 órán át kelesztjük letakarva langyos helyen.
- Ha megkelt a tészta, 5 dkg rozsliszttel összegyúrjuk, liszttel megszórt deszkán kinyújtjuk és háromszög alakra vágjuk.
- A háromszögek egyik oldalán a széles részen behajtjuk a sarkokat, és a csúcs felé haladva feltekerjük a tésztát, majd félkörbe hajtva tepsibe helyezzük.
- 180 fokon ropogósra, kissé barnára sütjük.
- A tofut feldaraboljuk, és a növényi krémmel együtt villával összetörjük.
- Hozzákeverjük a hagymaféléket és a fűszereket, majd golyókat formázunk belőle, így tálaljuk.
Recept és fotó: © Szegedi Éva
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával