Szakemberek szerint a töltött káposzta nem a káposztától vagy önmagában a hústól nehéz étel, hanem a húsban lévő és a főzéshez felhasznált zsiradéktól. Kipróbáltuk, hogyan lehet könnyű és ízletes töltött káposztát készíteni az amúgy is óvatosan étkező ételallergiásoknak. Nagyon finom lett!
Néhány hagyománnyal szakítottunk:
- Nem rántottuk be az ételt.
- Nem használtunk hozzá zsírt vagy szalonnát.
- A sertéshúst baromfihússal helyettesítettük.
- A nehezen emészthető „bundát” is elhagytuk.
- Növényi, tejfölt helyettesítő krémet tettünk rá.
- Pörkölt alapot készítettünk, hogy ízletesebb legyen.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával
Hozzávalók:
30 dkg apró pulykahús
2 evőkanál olaj
2 kis fej vöröshagyma
50 dkg darált pulykahús
8 dkg garantáltan gluténmentes rizs
½ kg apró savanyú káposzta (nézzük meg az összetételét!)
1 egész tojás
Fűszerek:
2+3 db babérlevél
2+3+1 kávéskanál őrölt pirospaprika
1+2 mokkáskanál egész köménymag
3 kávéskanál majoránna
1/2 db tv paprika
1 evőkanál sűrített paradicsom,
1 evőkanál darált paprika
2 mokkáskanál őrölt fekete bors
2 mokkáskanál őrölt köménymag
néhány szem egész bors
1 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
Csak előre csomagolt káposztát vásároljunk, hogy ellenőrizni tudjuk az összetételét!
Elkészítése:
Pörköltet készítünk:
- Az apróhúsból pörköltet készítünk 2 evőkanál olajjal, 1 kis fej apróra vágott vöröshagymával, 2 babérlevéllel, 2 kávéskanál pirospaprikával, 1 mokkáskanál őrölt köménymaggal, 1 mokkáskanál egész köménymaggal, a karikára vágott zöldpaprikával, a sűrített paradicsommal, a darált paprikával, ízlés szerint sóval, és amíg a töltelék készül, főzzük.
Elkészítjük a tölteléket.
- A darált húst összedolgozzuk a rizzsel, a tojással, ízlés szerint sóval, 1 gerezd reszelt fokhagymával, 1 fej reszelt vöröshagymával, 2 mokkáskanál őrölt borssal, 1 mokkáskanál őrölt köménnyel és 1 kávéskanál majoránnával.
Összeállítjuk az ételt:
- Egy nagy tűzálló tálba rétegesen rakjuk a hozzávalókat. Pörkölttel kezdjük, rá káposzta, rá a töltelékek, rá ismét káposzta, ismét pörkölt és végül káposztával zárjuk.
- Közben meg-megszórjuk rétegenként elosztva a 2 kávéskanál majoránnával, a 3 kávéskanál pirospaprikával, a 2 mokkáskanál egész köménymaggal, néhány szem egész borssal és 1-1 babérlevelet teszünk közé.
- Annyi vízzel vagy káposztalével engedjük fel, amennyi éppen ellepi.
- A tetejét megszórjuk 1 kávéskanál pirospaprikával, rádobunk pár babérlevelet, és fedő alatt nagyon lassan puhára főzzük kb. 2 óra alatt.
- Abban az edényben tálaljuk, amiben főtt. Tejföl helyett gluténtól és tejtől mentes növényi krémet teszünk rá.
Recept és fotó: © Sz.Banadics Éva
Ajánlás a karácsonyi asztalra:
Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérje- és tojásmentes