Aszalt sárgabarack, füge és dió felhasználásával készült glutén- és tejmentes sütemény.
Hozzávalók:
15+ 1 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
10+1 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
1 db tojás
5 dkg házilag darált porcukor
5 dkg házilag darált dió
8-10 db aszalt sárgabarack ( vagy 2 közepes szem sárgabarack)
5 dkg szárított füge
1 kiskanál őrölt fahéj
1 csapott kiskanál gluténmentes sütőpor
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Csak olyan rizslisztet vásároljunk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy a termék feldolgozás, csomagolás, tárolás stb. közben nem szennyeződött gluténnal! A gluténmentes liszteket mindig elkülönítve tároljuk a gluténtartalmúaktól!
A recept az MDOSZ ajánlásával készült.
Elkészítése:
- Az 1 dkg margarinnal és 1 dkg rizsliszttel kikenünk, kilisztezünk egy őzgerinc formát, vagy egy hosszúkás tortaformát.
- Apróra vágjuk a fügét és a sárgabarackot.
- Habosra keverjük a margarint a porcukor felével, és a tojást a porcukor másik felével.
- A tojáskrémet és a rizslisztet a sütőporral együtt a habos margarinba forgatjuk, majd belekeverjük a diót, a fahéjat, a sárgabarackot és a fügét.
- A tortaformába kanalazzuk a tésztát.
- 170 fokon megsütjük. Ha langyosra hűlt, szeletekre vágjuk, és amennyiben szükséges, fahéjas
porcukorral még megszórhatjuk.
Recept és fotó: © Szegedi Éva.