Minden évszakban készíthetünk gyümölcsrizst mélyhűtött málna, szeder, erdei gyümölcsök felhasználásával. A tejet, tejszínt növényi krémekkel helyettesíthetjük.
Hozzávalók:
2 dl gluténtól és tejtől mentes növényi eredetű tejszínpótló krém
25 dkg garantáltan gluténmentes rizs
35 dkg friss vagy mélyhűtött gyümölcs
1+2 evőkanál kristálycukor
2 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt fahéj
Ételallergiások minden esetben ellenőrizzék a felhasznált alapanyagok összetételét! A recept a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával készült.
Elkészítése:
- A rizst feltesszük főni 1 evőkanál cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral annyi vízben, hogy ellepje. Amikor megpuhult, lefedve hagyjuk legalább még fél órán át, hogy teljesen magába szívja a maradék vizet.
- A gyümölcsöt kevés vízzel tesszük fel főni. Hozzákeverjük a másik csomag vaníliás cukrot, a szegfűszeget, a fahéjat és 2 evőkanál cukrot. Addig főzzük, folyamatosan kevergetve, amíg lekvárszerűvé válik. Ha főzés közben sok víz párolog el, apránként pótoljuk. Ha elkészült a gyümölcsmártás, hagyjuk lehűlni.
- Miután a rizs kihűlt, hozzákeverjük a tejszínpótló krémet. Kelyhekbe vagy kis tálakba porciózzuk, majd a tetejére kanalazzuk a gyümölcsöt.
- Behűtve tálaljuk.