Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

A konyhád is gluténmentes?

10 dolog, hogy a konyhánk is gluténmentes legyen

2015. február 17. - Mentes Konyha

rgb_graphicgirl_konyha01.jpg

Nem elég garantáltan gluténtól mentes élelmiszereket vásárolni, amíg a boltok polcáról az asztalra kerül az élelmiszer, könnyen szennyeződhet gluténnal. Egy étel csak akkor gluténmentes, ha főzés közben sem éri keresztszennyeződés. Éppen ezért arra is ügyelni kell, hogy a konyhánk is úgy  legyen kialakítva, hogy még véletlenül se keveredjenek a mentes ételek a hagyományossal. Összegyűjtöttük, mire kell ügyelni, hogy valóban gluténmentes legyen az asztalra kerülő étel.

1. Vásárlásnál tegyük külön!
A gluténmentes élelmiszereket már vásárláskor tegyük külön. Még véletlenül se kerüljön egy gluténmentes kenyér mellé egy zacskó búzaliszt. Ha megszokjuk a rendet, könnyen rutinná válik.

2. Otthon külön hely és jelzés
Legyen külön szekrény vagy szekrényrész a mentes alapanyagoknak. Használhatunk jelzést, amivel megjelöljük a gluténmentes élelmiszert, különösen, ha gyermekek vannak a családban. Legyenek külön konyharuhák, és mossuk azokat a többitől elkülönítve.

konyha02_freeimages_blog.jpg

3. A tisztaság megelőzi a bajt
Csak tiszta konyhában, tiszta munkafelületen kezdjünk dolgozni. Semmi ne maradjon a konyhapulton, ami gluténtartalmú, vagy gluténtartalmú élelmiszerrel érintkezett.

 
4. Külön konyhai eszközök
Használjunk külön konyhai eszközöket (fakanalakat, szűrőket, süteményformákat, merőkanalat stb.), és ezeket tartsuk külön helyen. A család tagjai is szokják meg, hogy azokat csak a mentes ételek készítésére használjuk. Akár meg is jelölhetjük, vagy eltérő színűt vásárolhatunk. Ezeket az eszközöket mindig tisztán tegyük el.
A fa munkaeszközöket nem lehet tökéletesen megtisztítani, ezekből mindig legyen "gluténmentes".

5. Mindig csomagoljuk a  kenyeret!
A kenyerek, péksütemények tárolásra fokozottan kell ügyelni. Mindig csomagoljuk be, ne csak azért, mert hamarabb kiszárad, mint a búzalisztből készült, hanem így megelőzhetjük a szennyeződést is. Szeletelésükhöz tiszta kést használjunk!

6. Főzzünk elkülönítve!
Ha az egész családnak főzünk, érdemes minden alkalommal legalább egy ételt mentesen készíteni a többieknek is. Így megkönnyítjük a főzést. A munkafolyamatokat egymástól elkülönítve végezzük. Először mindig a mentes ételeket állítsuk össze. Még véletlenül se keverjük meg a kétféle ételt ugyanazzal a fakanállal!

rgb_soultga_konyha01_blog.jpg


7. A háztartási gépek is szennyezhetnek
A háztartási gépekre is gondolni kell. Lehetőleg használjunk külön aprítót, turmixgépet, botmixert, habverőt, passzírozót. Vannak eszközök, amelyeket tökéletesen le lehet mosni folyó vízzel, mint például egy habverő, de vannak olyanok, amelyeket nem, mint például egy turmixgép. Ezekből mindenképpen szerezzünk be egyet a mentes ételek számára.

8. A kritikus kenyérsütő, kenyérpirító
A  kenyérsütő gép veszélyforrás lehet! Ebből feltétlenül külön eszközt kell beszereznünk, az esetleges keresztszennyeződés elkerülése érdekében!
A kenyérpirítót sem lehet teljesen megtisztítani a gluténtól, ebből is feltétlenül kell egy "gluténmentes". Az olajsütővel ugyanaz a helyzet.

9. A tálalásra is figyelni kell!
Ha eddig nem szennyeződött gluténnal az étel, akkor a tálalásnál se forduljon elő! Ne keverjük a kétféle ételt a  tálalásnál, legyen az asztalon külön helyen a lisztérzékenynek szánt fogás. Ne kelljen találgatni, melyikből szedhet a lisztérzékeny családtag. A külön szedőkanál alapfeltétel.

10.  A gyerekeket is tanítsuk meg!
Ahol több kisgyermek van a családban, tanítsuk meg a kicsiket, hogy ne nyúljanak egymás tányérjába, ne cseréljék el az evőeszközeiket. A közösségbe - bölcsibe vagy óvodába - került kicsire az ott dolgozóknak kell vigyázni. Ne ültessék külön, mintha meg lenne büntetve, hanem magyarázzák el a társaiknak, hogy mi a helyzet. A kicsik bámulatosan sokat megértenek. Emellett nem árt, ha felnőttek figyelik, mi történik evés közben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr427135793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása