A rácsos linzert nálunk mindenki szereti. Elkészítettük mentes változatát is néhány egyszerű alapanyagból. Omlós, illatos és nagyon finom lett! Garantáltan percek alatt el fog fogyni. Az alaprecept egy korábbi, 2006-ban kiadott, ételallergiásoknak készült szakácskönyvünkben jelent meg. Érdemes kipróbálni és kísérletezni az alapanyagokkal.
Hozzávalók:
4 egész tojás
8 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
csipetnyi só
1/2 vaníliarúd belseje
4 evőkanál cukor
4 evőkanál gluténtól és tejtől mentes növényi főzőkrém
10+1 evőkanál garantálta gluténmentes kukoricaliszt
4 evőkanál baracklekvár
2 evőkanál garantáltan gluténmentes mandulaforgács
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
Ajánlás:
10 hasznos tanács gluténmentes sütemények készítéséhez
Elkészítése:
- A langyosra olvasztott margarint habosra keverjük a cukorral, sóval, vaníliával, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, és beledolgozzuk a főzőkrémet.
- A kissé lágy, könnyen morzsálódó tészta 2/3 részével kibélelünk egy kerek sütőformát, és megkenjük a lekvárral.
- A maradék tésztából rudakat sodrunk, és berácsozzuk vele a tészta tetejét.
- 1 tojásfehérjét villával kicsit felverjük, megkenjük vele a rácsokat, és a lekváros részekre szórjuk a mandulát.
- Közepes hőmérsékleten a tésztát rózsaszínre sütjük. Hidegen szeleteljük fel.
Forrás: Szegedi Éva Ételallergiások receptkönyve
Recept © Szegedi Éva
Fotó © Ferenczi Péter - Szőke Péter