A klasszikus, kedvelt kevert tésztás süteményt ezúttal úgy készítettünk, hogy tejmentes, gluténmentes legyen, és ne tartalmazzon túl sok cukrot. Aszalt szilvával isteni!
Hozzávalók:
1 bögre (kb. 20 dkg) házilag darált mák
1 bögre (kb. 20 dkg) garantáltan gluténmentes barna rizsliszt
1 bögre (kb. 2 dl) gluténtól és tejtől mentes natúr rizsital
8 dkg kristálycukor
10 dkg garantáltan gluténmentes aszalt szilva
1 egész tojás
6 g gluténtól és tejtől mentes sütőpor
1 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin a tepsi kikenéséhez
Minden esetben ellenőrizzük a felhasznált alapanyagok összetételét!
Csak olyan alapanyagokat vásároljunk, amelyek csomagolásán feltüntették, hogy gyártás, csomagolás stb. során nem szennyeződtek gluténnal!
A mákot házilag daráljuk le, mert az előre darált termékek gluténnal szennyezettek lehetnek.
Elkészítése:
- A mákot házilag megdaráljuk.
- A margarinnal kikenünk egy tepsit.
- A darált mákot, a rizslisztet, a kristálycukrot és a sütőport szárazon összekeverjük.
- A rizsitallal és a tojással homogén, kissé folyékony tésztát készítünk belőle.
- Végül hozzákeverjük az aszalt szilvát is.
- A tepsibe öntjük, és 170 fokon kissé pirosra sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt villára nem ragad a tészta.
Mentes konyha ételallergiásoknak
Recept és fotó: © Szegedi Éva.