Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Csokis tallér tej nélkül

2019. január 14. - Mentes Konyha

csokistaller_menteskonyha_szegedieva02.JPG

Egy régi csokoládés keksz receptet egyszerűsítettem úgy, hogy tej, illetve tejtermék felhasználása nélkül is finom és megfelelő minőségű legyen, ugyanis a környezetünkben több kisgyermek is allergiás a tejre.

A csokis tallér elkészítésekor fontos, hogy pontosan mérjük ki a hozzávalókat, és egy perccel se süssük tovább az előírt időnél, mert hamar odaég vagy kiszárad a sütemény. Az is lényeges, hogy a tejfehérjétől mentes étrend betartásához olyan csokoládét vásároljunk hozzá, ami biztosan nem tartalmaz tejterméket.

Az adag 4 személyre elég.

Hozzávalók:

25 dkg tejmentes étcsokoládé

15 dkg cukor

5 dkg kókuszzsír vagy növényi vaj

5 dkg liszt

1 kávéskanál sütőpor

2 db egész tojás

Kevés növényi margarin és liszt a tepsi kikenéséhez.

csokistaller_menteskonyha_szegedieva01.JPG

Elkészítése:

- Felforralunk egy lábas vizet, és a gőz fölött, fémedényben felolvasztjuk a darabokra tört csokoládét - időnként megkeverjük. Ha felolvadt, félretesszük, hogy kicsit kihűljön.

- Felolvasztjuk a növényi vajat folyékonnyá.

- A lisztet alaposan összekeverjük a sütőporral.

- A tojásokat gépi habverő segítségével a cukorral habosra, egészen világosra keverjük.

- A tojáshabba keverjük a lisztet, majd a csokoládét és a növényi vajat, míg egynemű, egyszínű masszát kapunk.

- Ezután a hűtőben pihentetjük a masszát 30 percig.

- A pihentetés vége előtt néhány perccel előmelegítjük a sütőt közepes fokozatra vagy elektromos sütőnél 160-170 fokra.

- A 2 tepsit kikenjük vékonyan növényi vajjal, szétszórunk bennük egy kis lisztet.

- Kiskanállal gyorsan golyócskákat formázunk a masszából (gyorsan olvad!), és egymástól nagy távolságra lerakjuk a kis golyókat a tepsiben. Szét fog egészen terülni sülés közben.

- 11 percig sütjük (nem szabad tovább sütni, könnyen megéghet), majd jöhet a következő tepsi.

Kívül ropogós, belül puha tallérokat kapunk.

Recept és fotó © Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr9914560146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása