Egy régi csokoládés keksz receptet egyszerűsítettem úgy, hogy tej, illetve tejtermék felhasználása nélkül is finom és megfelelő minőségű legyen, ugyanis a környezetünkben több kisgyermek is allergiás a tejre.
A csokis tallér elkészítésekor fontos, hogy pontosan mérjük ki a hozzávalókat, és egy perccel se süssük tovább az előírt időnél, mert hamar odaég vagy kiszárad a sütemény. Az is lényeges, hogy a tejfehérjétől mentes étrend betartásához olyan csokoládét vásároljunk hozzá, ami biztosan nem tartalmaz tejterméket.
Az adag 4 személyre elég.
Hozzávalók:
25 dkg tejmentes étcsokoládé
15 dkg cukor
5 dkg kókuszzsír vagy növényi vaj
5 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
2 db egész tojás
Kevés növényi margarin és liszt a tepsi kikenéséhez.
Elkészítése:
- Felforralunk egy lábas vizet, és a gőz fölött, fémedényben felolvasztjuk a darabokra tört csokoládét - időnként megkeverjük. Ha felolvadt, félretesszük, hogy kicsit kihűljön.
- Felolvasztjuk a növényi vajat folyékonnyá.
- A lisztet alaposan összekeverjük a sütőporral.
- A tojásokat gépi habverő segítségével a cukorral habosra, egészen világosra keverjük.
- A tojáshabba keverjük a lisztet, majd a csokoládét és a növényi vajat, míg egynemű, egyszínű masszát kapunk.
- Ezután a hűtőben pihentetjük a masszát 30 percig.
- A pihentetés vége előtt néhány perccel előmelegítjük a sütőt közepes fokozatra vagy elektromos sütőnél 160-170 fokra.
- A 2 tepsit kikenjük vékonyan növényi vajjal, szétszórunk bennük egy kis lisztet.
- Kiskanállal gyorsan golyócskákat formázunk a masszából (gyorsan olvad!), és egymástól nagy távolságra lerakjuk a kis golyókat a tepsiben. Szét fog egészen terülni sülés közben.
- 11 percig sütjük (nem szabad tovább sütni, könnyen megéghet), majd jöhet a következő tepsi.
Kívül ropogós, belül puha tallérokat kapunk.
Recept és fotó © Szegedi Éva