Tápláló, ízletes, forró leves a hideg napokra. Glutén- és tejérzékenyek is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
1/2 kg sütőtök
15 dkg gluténtól és tejtől mentes füstölt, főtt sonka vagy tarja
1 gerezd fokhagyma
1/2 mokkáskanál színes törött bors
egy nagyobb mandarin leve
egy csipetnyi só
csipetnyi őrölt köménymag
kevés apróra vágott dió vagy mandula
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
Csak olyan tarját vagy sonkát vásároljunk, amely nem tartalmaz glutént, tejfehérjét, laktózt.
Elkészítése:
- A sütőtököt darabokra vágva fél óráig sütjük 200 fokon.
- Miután kihűlt, eltávolítjuk a kemény héját, feldaraboljuk, és fél liter vízben botmixerrel péppé zúzzuk.
- Újabb fél liter vizet öntünk hozzá, belecsavarjuk a mandarin levét, fűszerezzük, sózzuk, beletesszük a sonkát vagy tarját és felforraljuk.
- Kivesszük a sonkát, a levest átpasszírozzuk, majd visszatesszük a sonkát a levesbe.
- Apróra vágott dióval, mandulával tálaljuk.
Recept és fotó: © Szegedi Éva
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával