Népszerű desszert a rizspuding. Gluténmentes, tejmentes hozzávalókkal készítettük, pirított mandulával és kardamommal díszítettük.
Hozzávalók 2 személyre:
2 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
10 dkg garantáltan gluténmentes mentes rizs
2 dl gluténtól és tejtől mentes mandulatej
4 dkg garantáltan gluténmentes egész mandula (fogyasztható)
2 dkg kristálycukor vagy 1 dkg por alapú édesítőszer
1 dl víz
a díszítéshez néhány szem garantáltan gluténmentes egész, zöld kardamom
A növényi főzőkrémek kizárólag növényi alapanyagból készültek, és tejfehérjétől, laktóztól mentesek. Vigyázat! Néhány típus tejszármazékot tartalmaz, annak ellenére, hogy növényinek nevezik!
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
A recept a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával készült.
Elkészítése:
- Kevés vízben sűrűre, ragacsosra főzzük a rizst, majd félretesszük hűlni. Ha már kihűlt, botmixerrel krémesítjük.
- Ledarálunk vagy mozsárban apóra törünk 3 dkg mandulát, és kissé megpirítjuk.
- 2 dl mandulatejben csomómentesre keverjük a rizslisztet, hozzákeverjük a krémesített rizshez, és feltesszük főni.
- Közben egy edényben cukrot kezdünk pirítani, és amikor már kezd pirulni, ráöntjük a vizet, és ezt a szirupot a rizspudinghoz öntjük.
- Hagyjuk, hogy egyet forrjon a puding, majd hideg, margarinnal vékonyan kikent formába vagy pudingos tálkába öntjük.
- Megpirítjuk a maradék mandulát, és ezzel szórjuk meg a rizspuding tetejét.
- Kardamommal is díszíthetjük.