Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

A tartósítószertől mentes befőzés aranyszabályai

2020. június 30. - Mentes Konyha

img_0347.JPG

A befőzési szezon közepén járunk, és rengeteg recept jelenik meg a savanyúságok, befőttek, lekvárok készítéséhez. Mivel sokan allergiásak a tartósítószerekre, és azok nagyobb mennyiségben valóban terhelik a szervezetet, összegyűjtöttük azokat a kipróbált tippeket, amelyek segítségével őszig vagy télig eltehetjük a zöldségeket, gyümölcsöket vegyszerek nélkül.

Befőttek, lekvárok, savanyúságok készítéséhez lehetőleg ne használjunk tartósítószereket.

Amennyiben mégis használnánk valamilyen tartósítószert, az ne érintkezzen közvetlenül a befőttel, hanem tegyük 2 réteg hagyományos celofán közé az üveg lezárásakor.

Mindenképpen mellőzzük a szalicilt. A szalicilsav allergén, sokaknál súlyos, halálhoz vezető anafilaxiás sokkot okozhat, ezen kívül számos egészségügyi probléma forrása lehet, nem véletlenül tiltották be az élelmiszerboltokban a forgalmazását.Használjunk inkább nátrium-benzoátot a celofánrétegek között.

 

mentes-lekvarok.jpg

  1. Kizárólag ép gyümölcsöt és zöldségeket használjunk a befőzéshez, lekvárkészítéshez.

  2. Felhasználás előtt a gyümölcsöt, zöldséget alaposan mossuk meg, hogy ne maradhasson rajta szennyeződés – pl. homokszem, levéldarab.

  3. A befőzéshez, lekvárok készítéséhez a legjobb, ha cukrot, nyírfacukrot (xilitolt/xilitet) vagy eritritolt (eritritet) használunk. Az eritrit és xilit előnye, hogy mivel nem valódi cukrok, hanem úgynevezett cukoralkoholok, a gombák, baktériumok nem tudják táplálékként felhasználni, így nem tudnak tőlük szaporodni.

  4. Az üveg lefedésére a hagyományos, műanyagot nem tartalmazó, cellulózból készült celofánt vagy megszokott, rácsavarható fém tetőt használhatunk.

  5. Sem az üveg, sem a fedő nem lehet hibás vagy törött. Ügyeljünk arra is, hogy a fedő ne legyen rozsdás.

  6. Befőzés előtt az üvegeket és a fedőket is mossuk el alaposan, majd főzzük ki tiszta vízben. Szárítsuk meg mindet szájukkal felfelé fordítva, olyan helyen, ahol nem érheti szennyeződés őket. Ne töröljük át őket sem papírral, sem konyharuhával, mert ezek is potenciális szennyezési források lehetnek.

  7. Csak akkor használjuk az üvegeket és fedőket, ha már teljesen szárazak.

  8. Miután megtöltöttük az üvegeket a befőttel, lekvárral, savanyúsággal stb., légmentesen zárjuk le.

  9. Ha lezártuk az övegeket, mindet fordítsuk lefelé egy kis időre, hogy a tetejük legyen alul.

  10. A lezárt, még meleg üvegeket tartsuk úgynevezett száraz gőzben: bugyoláljuk be őket takarókba, paplanokba, és így hagyjuk lassan, a maga tempójában kihűlni (ez akár több nap is lehet).

szederdzsemm.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr2315003682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása