A konyhatechnikai eljárások között nagyon népszerű a csőben sütés. Általában zöldségfélét készítünk így a sütőben, hogy a teteje piros-ropogós legyen. Eddig elképzelhetetlen volt számunkra, hogy ez tojás és tejtermék nélkül is finom legyen, de karfiolos receptünk kiállta a próbát.
Hozzávalók:
40 dkg karfiol
1 kis fej vöröshagyma
2 dl gluténtól és tejtől mentes rizskrém
2 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
5 dkg garantáltan gluténmentes szezámmag
1 mokkáskanál só
késhegynyi őrölt gyömbér
a tepsi vagy sütőforma kikenéséhez:
kevés gluténtól és tejtől mentes margarin és garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
A tejtől mentes növényi krémekről itt lehet olvasni.
Gluténérzékenyek csak olyan kukoricalisztet és szezámmagot vásároljanak, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy az nem szennyeződött gluténnal! A gluténmentes liszteket, termékeket mindig elkülönítve tároljuk! Minden esetben ellenőrizni kell a felhasznált alapanyagok összetételét!
A recept a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával készült.
Elkészítése:
- A karfiolt kis rózsákra szedjük, megmossuk, lecsöpögtetjük.
- A hagymát apróra vágjuk.
- A karfiolt és a hagymát kevés vízzel fedő alatt néhány percig pároljuk. Megvárjuk, míg langyosra hűl, majd leszűrjük a levet alóla.
- Finomra daráljuk a szezámmagot, ezután alaposan összekeverjük a rizskrémmel, a fűszerekkel és a kukoricaliszttel.
- Margarinnal kikenünk egy kisebb tepsit vagy néhány sütőformát, kukoricaliszttel megszórjuk, a hagymás karfiolt szétterítjük benne, egyenletesen szétosztjuk a tetején a szezámmagos masszát.
- Közepes hőmérsékleten aranybarnára sütjük.
Recept és fotó: © Szegedi Éva