Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

10 fontos tudnivaló a gluténérzékenységről

Május 16-án lesz a lisztérzékenység világnapja

2015. május 12. - Mentes Konyha

Világszerte több tízmillió embert érint  a nálunk lisztérzékenységként ismert cöliákia (coeliakia) vagy gluténérzékenység. Összegyűjtöttük az alapvető tudnivalókat erről a táplálkozási problémáról.

1. Miért ennyire fontos ez a téma?

Azért, mert a cöliakia (gluténérzékenység, lisztérzékenység) a világon ma legalább 70 millió embert érint. Másrészt pedig azért, mert a még nem diagnosztizált esetek száma ennél jóval nagyobb lehet.

buza02_blog.jpg

2. Mi a cöliákia/gluténérzékenység?

Ez a genetikailag meghatározott autoimmun betegség jellemzően a vékonybél nyálkahártyájának károsodásával, és az ezzel járó felszívódási zavarral jár. A beteg szervezete a legelterjedtebb gabonafélékben található gliadint nem tudja hasznosítani.

3. Melyek a  betegség tünetei? Hogyan derül ki, hogy valaki cöliákiás-e?

Kellemetlen testi tünetek kísérik az étkezéseket: fejfájás, gyomorrontáshoz hasonló tünetek, hasi fájdalmak, akár ízületi fájdalmak és ingerlékenység is. Gyerekeknél előfordulhat váratlan súlycsökkenés, illetve az, hogy szemmel láthatóan nem fejlődnek. Alapos orvosi kivizsgálással deríthető ki, hogy tényleg lisztérzékenység áll-e a háttérben.

4. Mit nem ehet a gluténérzékeny gyermek és felnőtt?

Semmit, amiben gliadin van. Gluténmentes étrendben tilos fogyasztani búzát, árpát, rozsot, ezek hibridjeit, illetve az ezeket akár nyomokban is tartalmazó ételeket, élelmiszereket. 

5. Zabot lehet fogyasztani?

A zab avenint tartalmaz, amely a gliadinhoz hasonló tüneteket válthat ki a betegeknél, ezért a zab fogyasztása mindig egyéni elbírálás alá esik. Csak a gluténnal sem a növekedés, sem a betakarítás, sem a tárolás, sem a feldolgozás során nem szennyezett zab engedélyezhető azoknak a cöliákiásoknak, akik bizonyítottan nem reagálnak az aveninre.

 szilvas_mentes_blog.JPGGluténmentes, laktózmentes,  tejfehérjementes szilvás lepény

6. És ha valaki mégis olyat eszik, amit nem szabad?

A gluténérzékenyek számára a rendszeresen nagyon kis mennyiségben fogyasztott glutén is rendkívül káros. Nem csak kellemetlen testi tünetekkel kell számolni. A nem elég "szigorú" diéta fokozza a társult betegségek (cukorbetegség, daganatos betegségek, pajzsmirigyproblémák, csontritkulás, terméketlenség stb. kialakulásának gyakoriságát.

7. Honnan tudjuk, hogy valami valóban gluténmentes-e?

A kifejezetten gluténérzékenyek számára készült élelmiszerek (gluténmentes lisztek, tészták, péksütemények, édességek, kész vagy félkész ételek) gyártóit a termékeket regisztrálják, és rendszeresen ellenőrzik. Magyarországon az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) a felelős szakhatóság, valamennyi engedélyt itt adják ki. Az EU tagországokban mindenütt működik hasonló hatóság, a szabályok teljesen azonosak. Ebből következik, hogy az EU bármelyik tagországában gyártott gluténmentes termék biztonsággal fogyasztható.

Csak a megfelelő engedéllyel rendelkező termékeken szerepelhet a „gluténmentes” vagy „gluténérzékenyek is fogyaszthatják” felirat, illetve az áthúzott búzakalász logó.

8. Gyógyítható ez a táplálék-felszívódási zavar?

Sajnos nem gyógyítható, de szigorúan gluténmentes étrenddel a kellemetlen tünetek megszüntethetők, a beteg szervezete nem károsodik tovább.

9. Mióta van a gluténérzékenyeknek világnapjuk?

A kezdeményező az AOECS (Association of European Coeliac Societies - Lisztérzékenyek Egyesületei Európai Szövetsége), amely 1988-ban alakult Barcelonában Franciaország, Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság részvételével.

10. Magyarország mikor csatlakozott a mozgalomhoz?

Magyarország 1992-ben csatlakozott a szövetséghez. Világszerte májusban tartják gluténérzékenység napját. Az idén május 16-án lesz. 

meggyes_blogra.jpgGluténmentes meggyes süti

Mivel a felderített és orvosilag igazolt esetek száma jóval alacsonyabb annál, mint amennyi gluténérzékeny ember élhet a Földön, ezért nagyon fontos a szigorúan szakmai alapokon, illetve szakmai ellenőrzés mellett működő külföldi és hazai szakmai szervezetek, információs és gasztronómiai oldalak munkája.

Ilyen gasztronómiai oldal az Ételallergia Online és  Mentes Konyha Ételallergiásoknak. Dietetikus ellenőrzésével készült receptekkel, életvezetési tanácsokkal segíti a gluténérzékenyek étrendjének összeállítását.

 

 Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtárban a nemzetközi cöliákia napon, 2015. május 16-án előadáson és beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők a gluténérzékenységről és az ételallergiáról.

A rendezvényen blogunk és portálunk is bemutatkozik.

A rendezvény ingyenes! Mindenkit szeretettel várunk!

etelallergia_szoro_blog.jpg

 

barackos_turos_pite_blog.JPGGluténmentes, laktózmentes barackos-túrós pite

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr537451580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pörköltszaft 2015.05.13. 09:56:07

Amit szeretnék itt is kifejteni, az az, hogy az általános és nagyon sok embernél fellépő "gyomorégés" reflux ugyancsak a gluténnek tudható be, legfőképpen a finomított, felfújt rossz minőségű, olcsó vizes kenyerek, zsömlék, kiflik okozzák. Sok évembe telt nekem is, míg rájöttem, nem a citromos teától ég a gyomrom, hanem attól, amit ettem mellé, a sima zsemlétől.... teljes kiörlésű, vagy jobb féle parasztkenyerektől nem fordul elő gyomorégés. Remélem sikerül csökkenteni a sok gyógyszerfogyasztást, mert az nem segít, sőt...
süti beállítások módosítása