Nagyon szeretem az almát és a mandulát, ráadásul mindkettőhöz könnyen hozzá lehet jutni. Így született még évekkel ezelőtt ennek az ízletes gyümölcslevesnek az ötlete. Akármikor készítem, mindig feldobja a napomat.
Hozzávalók a leveshez:
4 db piros héjú alma
2 dl gluténtól és tejtől mentes növényi főzőkrém (pl. rizskrém)
2 csapott evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
1 karika vegyszeres kezelés nélküli citrom
½ vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja
6 szem szegfűszeg
1 db egész fahéj
½ rúd vanília vagy 1 csomag gluténtól mentes vaníliás cukor
2-4 evőkanál kristálycukor
Hozzávalók a díszítéshez:
kevés apróra vágott, garantáltan gluténmentes házilag pirított mandula
1 dl gluténtól és tejtől mentes tejszínt helyettesítő növényi krém
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
Az import zöld almát gluténtartalmú bevonattal láthatják el. Bár az EU-ban tilos a gluténtartalmú bevonat használata, de nem mindig tudjuk ellenőrizni az áru származását. Ezért inkább piros héjú almát használjunk.
Csak házilag lereszelt citromhéjat használjunk, az előre lereszelt citromhéj glutént tartalmazhat.
A kereskedelemben kapható citromok héját különböző fényező, párolgáscsökkentő, romlás- illetve gombaellenes szerrel kezelik, és ezért felhasználásuk veszélyeztetheti az egészséget, még lemosás után sem használhatók. Csak a garantáltan vegyszeres kezelés nélküli citrom héját használjuk fel. Az ilyen áru csomagolásán ez fel van tüntetve.
Tipp: Kókuszkrémmel is készíthetjük, különleges ízt ad a levesnek.
Elkészítése:
- Kevés vízben felforraljuk az egy karika citromot, a reszelt citromhéjat, a szegfűszeget, a fahéjat és a vaníliát.
Hagyjuk kihűlni, hogy intenzív legyen az íze, majd szűrjük le.
- A hámozott, magházától megtisztított, lemosott almát cikkekre vágjuk.
- Feltesszük a fűszeres vízben főni, és közben hozzáadjuk a cukrot.
- A megfőtt almát turmixoljuk. Néhány egész darabot félreteszünk a díszítéshez.
- 2 dl főzőkrémet és a rizslisztet simára keverjük, hozzáadunk néhány evőkanál forró levest, majd folyamatosan keverve visszaöntjük a levesbe.
- A tejszínt helyettesítő krémből habot készítünk.
- Almacikkekkel, főzőkrémből készített habbal díszítjük; aki nem érzékeny a mandulára, kevés apróra vágott pirított mandulával is megszórhatja. A habot tálalás előtt tegyük a levesre.
- Melegen és hidegen is fogyasztható.
Recept és fotó: © Szegedi Éva
Eredeti recept: 2006.07.09
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával