Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

10 fontos tudnivaló a tejszínt, tejfölt helyettesítő növényi krémekről

2015. január 21. - Mentes Konyha

 blog_novenyi_kremek01.JPG


1. A növényi főzőkrémek kizárólag növényi alapanyagból készültek, és tejfehérjétől, laktóztól mentesek. Vigyázat! Néhány típus tejszármazékot tartalmaz, annak ellenére, hogy növényinek nevezik!

2. Használható főzéshez (sűrítés), sütéshez, díszítéshez.

3. Rizsből, pálmazsírból, kókuszzsírból, tengeri algából is készítik, vagy ezen anyagok hozzáadásával.

4. A kókuszkrém kókuszzsírból készül. A kókusztej, bár hígabb a főzőkrémeknél, mártásokhoz, szószokhoz, édességekhez használható. Édeskés íze miatt a fűszerezést érdemes átgondolni sós ételek sűrítésekor.

5. A zabkrémet, zabtejszínt, zabtejet gluténérzékenyek nem fogyaszthatják! Az újabb kutatások szerint a zabban található avenin, amely hasonlít a gliadinhoz, a coeliakiások egy részénél elindítja a károsító mechanizmust.

6. A növényi krémeknek van habbá verhető és cukrozott formája is édességekhez. A növényi krémekből felvert hab soha nem lesz olyan állagú, mint a tejszínhab, de ha gépi habverővel habosítjuk fel, olyan lesz az állaga, mint a félig felvert tejszínhabnak.

A kókusztejből úgy lehet habot verni, hogy előtte hűtőben lehűtjük, majd a felső a sűrű részt leszedjük és ebből verjük fel a habot. A kókusztej a tejhez hasonlóan habosítható is, például capuccinohoz.

7. Sok növényi krém szóját vagy karragént tartalmaz.

8. A főzőkrémek lecitint is tartalmazhatnak! A lecitint kivonhatják például szójából vagy tojásból is. A szójára, illetve a tojásra allergiások ezeket a termékeket nem fogyaszthatják!

9. A zabkrém, zabtejszín, zabtej enyhén kesernyés ízű lehet, ezért picit erősebb fűszerezést kívánnak

10. Mindig figyelmesen olvassátok el a főzőkrémek összetételét, hogy kiszűrjétek az estleges allergéneket! Csak olyan főzőkrémet vásároljatok, amelyen pontosan és részletesen feltüntetik, milyen alapanyagokat használtak fel készítésükkor!

(Az összeállítás Szabó Alexandra dietetikus lektorálásával készült.)

Copyright © Szegedi Éva - Szabó Alexandra

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr597081511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadi3 2015.01.22. 09:07:51

Lisztérzékenyként úgy gondolom, hogy ez az írás mindenképp hiánypótló és fontos volt....

Ökoanyu 2015.01.22. 10:24:12

Tényleg mindenképpen hiánypótló volt, egy kérés, kérdés: lehetne egy összeállítás konkrét termékekkel? Tejfölt mivel lehet a legjobban imitálni :)?
Nagyon köszönöm!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.01.22. 11:18:01

A bejegyzéshez:

Persze jó, hogy az állati zsírokat tartalmazó cuccokat lehet növényi zsírral helyettesíteni, de nem árt az óvatosság. Ha pl. hidrogénezett növényi olajat kapunk az állati helyett (hogy keményebb állagú legyen), akkor nem biztos, hogy jól járunk, mert az ugyanúgy tartalmaz sok telített zsírsavat.

Egyéni szoc. probléma, de nekem mindig hasmenésem lesz a növényi olajos "tejszínhabtól". A valódi tejszíntől soha.

Kertiretek (törölt) 2015.01.22. 11:36:02

@Ökoanyu: Tejföllel a legkönnyebb. ;D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.01.22. 12:09:10

Nem egészen ide tartozik, de mi a posztoló véleménye a frissföl, farmföl és hasonló tejfölpótlókról és a pizzafeltét nevű sajtpótlóról? Továbbá a dejó nevű diópótlóról. Én kóstoltam őket és szörnyűnek találtam az ízüket.

Dr_utcai_arcos 2015.01.22. 14:17:29

(@beszélő majom: téged mindenhonnan tiltani kellene papi...)
Akkor ha jól olvasom, a növényi "tejszínhab" sprék nyugodtan használhatóak? Mármint ha nem akarunk annyival többet költeni az igazira, de valami jó lenne a nutellás kekszre :)?

gabardin 2015.01.22. 20:17:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: +1 már ami a hasmenést illeti.
Csak tudnám, hogy melyik műanyag részecske okozza. Étteremben mindig meg kell kérdeznem , hogy mivel adják a somlóit...

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.01.23. 00:54:03

Növényi olajból kotyvasztott tejszínhab utánzat spray se állagra, se ízre nem is hasonlít az igazi tejszínhabra. Dejó valami pirított napraforgó és talán búzacsíra... Közelében sincs az eredeti diónak.
Sajnos egy rokonom régebben rá volt kattanva ezekre az utánzatokra, mert olcsóbbak és szerinte egészségesebbek, mint az eredeti. Annyi szar süteményt sehol nem ettem, mint nála.

Pizza feltétet (növényi zsíradékból készült) vettem évekkel ezelőtt egyszer tévedésből sajt helyett. Hányinger!

Régesrégen árultak "reggeli ital" fedőnév alatt valami lefölözött és fehérjetartalmától megfosztott tejet. Aztán betiltották.
A frissföl, krémföl, dejó is ezt érdemelné.

Persze aki ilyen-olyan érzékeny, az ezeket enné, ahelyett, hogy "olyan mintha" utánzatok helyett teljesen új ízeket próbálna és nem a kényszerűen elhagyott táplálékokat próbálná lekoppintani. Lásd szója pótlékok (pörköltnek) hús helyett, ami önbecsapás... Ahelyett, hogy bevallottan vega lenne, nem próbálná a húst utánozni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.01.23. 01:02:04

@aki mást mond az hazudik:

Nekem igazából semmi bajom ezekkel az utánzatokkal, nem fogyasztom őket és kész. Anyám egyszer tévedésből vett ún. pizzafeltétet. Azt konstatálta ugyan, hogy az íze nem az igazi, azonban akkor fogott komolyan gyanút, amikor a macska, aki amúgy imádta a sajtot, nem volt hajlandó enni belőle, hanem undorral ott hagyta a tányéron. Na ekkor nézte meg alaposabban a címkét, aztán már ő sem vásárolt soha többet ilyesmit.

Ami viszont bosszantó, hogy ezek megjelenése feljebb nyomta a valódi termékek árát. Mert csak eleinte voltak olcsók, aztán szép lassan közelíteni kezdték a valódi termékek árát, mire föl azok tovább drágultak.

celesztina 2015.05.17. 09:36:18

Nagyon jó cikk! Tojásra allergiás vagyok, de nem tudtam, hogy a lecitint is figyelnem kellene az összetevőkben... Valahogyan el lehet dönteni, hogy tojásból vonják-e ki vagy érdemes mindig kerülnöm a lecitin tartalmúakat?
süti beállítások módosítása