Nem kell drága gluténmentes lisztet vásárolni, hogy jó palacsintát tudjunk sütni. Garantáltan gluténmentes kukoricaliszttel készítettük, és hogy puhább legyen, egy almát reszeltünk a tésztájába. A recept a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával készült.
Hozzávalók 10-12 palacsintához:
A tésztához:
3 tojás
3 evőkanál étolaj a tésztához
3 mokkáskanál kristálycukor
30 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
4 dl laktózmentes tej
1 nagy piros héjú alma
egy mokkáskanál étolaj a sütéshez
A töltelékhez:
3-4 evőkanál sárgabaracklekvár
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Csak olyan kukoricalisztet vásároljunk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy nem szennyeződött gluténnal.
Az import zöld almát gluténtartalmú bevonattal láthatják el. Bár az EU-ban tilos a gluténtartalmú bevonat használata, de nem mindig tudjuk ellenőrizni az áru származását. Ezért inkább piros héjú almát használjunk.
Ellenőrizzük, hogy a sárgabaracklekvárt mivel tartósították! A lekvárt az egyéni érzékenységnek megfelelően válasszuk ki! Olyan lekvárral töltsük, amelynek összetevői között nem szerepel glutén!
Elkészítése:
- A 3 tojást a 3 evőkanál étolajjal, a cukorral, a kukoricaliszttel és a laktózmentes tejjel habverővel csomómentesre keverjük.
- Megtisztítunk egy szem almát, kivágjuk a magházat és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
- A reszelt almát a tésztához keverjük.
- Ha túl sűrű a tészta, fél dl laktózmentes tejet még hozzáadunk.
- Az első darab előtt olajjal vékonyan átkenjük a palacsintasütőt. Kisütjük a palacsintákat, majd megkenjük lekvárral.
- Fahéjas porcukorral is megszórhatjuk.
Recept és fotó: © Szegedi Éva