Hideg téli estéken egy Margherita pizza forró teával jó választás. Otthon is elkészíthetjük laktóz- és tojásmentes hozzávalókkal.
A tésztához:
1 dl víz, csipetnyi cukor, 1 dkg friss élesztő, 20 dkg búzaliszt,
1 evőkanál olívaolaj, kevés só
A mártáshoz:
2 evőkanál laktózmentes paradicsompüré, 1 kiskanálnyi olívaolaj,
2-3 gerezd fokhagyma, 1/2 mokkáskanál őrölt oregánó, csipetnyi őrölt feketebors, csipetnyi őrölt színes bors, ízlés szerint só, 2 db paradicsom, 5 dkg laktózmentes sajt, a díszítéshez pár levél rucola.
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Elkészítése:
- A felmelegített vízben egy csipetnyi cukorral megfuttatjuk az élesztőt, majd az olívaolajjal együtt lisztre öntjük. Kevés sóval egynemű tésztává gyúrjuk.
- Száraz, tiszta ruhával letakarva pihentetjük egy órán át.
- A paradicsompürével, az olívaolajjal, a fokhagymával, a fűszerekkel, a sóval mártást készítünk.
- A paradicsomot felkarikázzuk, a sajtot lereszeljük.
- Amikor megkelt a tészta, cipó formájúvá gyúrjuk, és így nyújtjuk egészen vékonyra, hogy kör alakú maradjon.
- A széleket kissé visszahajtjuk, rákenjük a mártást, kirakjuk a paradicsomszeletekkel, és a tetejére szórjuk a reszelt sajtot.
- Liszttel meghintett tepsiben 180 fokon ropogósra sütjük.
Recept és fotó: © Szegedi Éva.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával