Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Túrógaluska málnaöntettel

Gluténmentes, laktózmentes étel

2019. április 23. - Mentes Konyha

turogaluska_malnaontettel01.JPG

Habkönnyű gluténmentes túrógaluskát készítettünk az unalmas gombóc helyett. Mivel a felhasznált kukoricaliszt hosszabb főzést igényel, ebben a formában hamarabb megfő és gusztusosabb. Málnaöntettel készítettük, így még különlegesebb.

Még várni kell a friss gyümölcsökre, de addig is felhasználhatjuk a mélyhűtött termékeket. Az alábbi desszertet mi is gyorsfagyasztott málnából készítettük.

Hozzávalók a galuskához:

5 dkg laktózmentes vaj

fél csomag vaníliás cukor

25 dkg laktózmentes túró

2 egész tojás

2 csapott evőkanál házilag darált porcukor

5-6 csapott evőkanál garantáltan gluténmentes kukoricadara (a túró nedvességtartalmától függően)

4 csapott evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt

Az öntethez:

30 dkg  friss  vagy mélyhűtött málna

3 csapott evőkanál házilag darált porcukor

A vaj laktóztartalma alacsony, egyéni tűrőképesség alapján kell a hozzávalót kiválasztani.

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

turogaluska_malnaontettel02.JPG

Figyelem! A hagyományos túrógombóc recepteket nem lehet csupán a búzadara kicserélésével elkészíteni, mert a végeredmény nem olyan lesz, mint amit vártunk! A gluténmentes alapanyagok teljesen másképp viselkednek, mint a gluténtartalmúak, ezért az arányokon és más hozzávalókon is változtatni kell!

Elkészítése:

 - Gépi habverővel habosra keverjük a tojások sárgáját a 2 evőkanál porcukorral, a  vaníliás cukorral és a vajjal.

 - Kis adagonként hozzáadjuk a túrót, és azzal együtt keverjük ki.

 - Fakanállal eldolgozzuk benne a kanalanként hozzáadott kukoricadarát és a rizslisztet.

 - A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a tésztába.

 - Fél órára hűtőszekrénybe tesszük.

 - A málnát turmixgépbe tesszük a levével és a porcukorral együtt. Egy-két percig turmixoljuk, majd átpasszírozzuk, hogy ne legyen magja.

 - Alacsony hőfokon 5-6 percig főzzük.

 - Csipetnyi sóval vizet forralunk. Két evőkanállal formázva galuskákat készítünk a galuska tésztából, és a forrásban lévő vízbe tesszük. Egyszerre ne főzzünk sokat.  Kicsit tovább kell főzni, mintha szokásos túrógombócot készítenénk, mert a kukoricadara később fő meg. Ha hamarabb kivesszük a vízből, a galuska széteshet, a dara pedig kemény marad.

 - Kis tálakra elosztjuk a málnaöntet felét, ráhelyezzük a túrógaluskákat, majd a többi mártást is mellé, illetve a tetejére öntjük. Mentalevéllel, málnaszemekkel díszíthetjük.

 A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

 Recept és fotó: Copyright © Sz. Banadics Éva. Minden jog fenntartva.

Eredeti recept: 2012.04.17.

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr5214782512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása