Habkönnyű gluténmentes túrógaluskát készítettünk az unalmas gombóc helyett. Mivel a felhasznált kukoricaliszt hosszabb főzést igényel, ebben a formában hamarabb megfő és gusztusosabb. Málnaöntettel készítettük, így még különlegesebb.
Még várni kell a friss gyümölcsökre, de addig is felhasználhatjuk a mélyhűtött termékeket. Az alábbi desszertet mi is gyorsfagyasztott málnából készítettük.
Hozzávalók a galuskához:
5 dkg laktózmentes vaj
fél csomag vaníliás cukor
25 dkg laktózmentes túró
2 egész tojás
2 csapott evőkanál házilag darált porcukor
5-6 csapott evőkanál garantáltan gluténmentes kukoricadara (a túró nedvességtartalmától függően)
4 csapott evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
Az öntethez:
30 dkg friss vagy mélyhűtött málna
3 csapott evőkanál házilag darált porcukor
A vaj laktóztartalma alacsony, egyéni tűrőképesség alapján kell a hozzávalót kiválasztani.
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Figyelem! A hagyományos túrógombóc recepteket nem lehet csupán a búzadara kicserélésével elkészíteni, mert a végeredmény nem olyan lesz, mint amit vártunk! A gluténmentes alapanyagok teljesen másképp viselkednek, mint a gluténtartalmúak, ezért az arányokon és más hozzávalókon is változtatni kell!
Elkészítése:
- Gépi habverővel habosra keverjük a tojások sárgáját a 2 evőkanál porcukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal.
- Kis adagonként hozzáadjuk a túrót, és azzal együtt keverjük ki.
- Fakanállal eldolgozzuk benne a kanalanként hozzáadott kukoricadarát és a rizslisztet.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a tésztába.
- Fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
- A málnát turmixgépbe tesszük a levével és a porcukorral együtt. Egy-két percig turmixoljuk, majd átpasszírozzuk, hogy ne legyen magja.
- Alacsony hőfokon 5-6 percig főzzük.
- Csipetnyi sóval vizet forralunk. Két evőkanállal formázva galuskákat készítünk a galuska tésztából, és a forrásban lévő vízbe tesszük. Egyszerre ne főzzünk sokat. Kicsit tovább kell főzni, mintha szokásos túrógombócot készítenénk, mert a kukoricadara később fő meg. Ha hamarabb kivesszük a vízből, a galuska széteshet, a dara pedig kemény marad.
- Kis tálakra elosztjuk a málnaöntet felét, ráhelyezzük a túrógaluskákat, majd a többi mártást is mellé, illetve a tetejére öntjük. Mentalevéllel, málnaszemekkel díszíthetjük.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával
Recept és fotó: Copyright © Sz. Banadics Éva. Minden jog fenntartva.
Eredeti recept: 2012.04.17.