Hagyományos ízek mentesen. Az egész család szeretni fogja. Tej és tojás nélkül készült, ezért az arra érzékenyek is fogyaszthatják. A tésztát többször kell pihentetni és átgyúrni, ennek ellenére egyszerűen elkészíthető. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
7 evőkanál langyos víz
1 evőkanál citromlé
20 dkg tejtől mentes margarin
késhegynyi fahéj
csipetnyi só
A töltelékhez:
4 nagy édes alma
2 evőkanál eperlekvár
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
Az import zöld almát gluténtartalmú bevonattal láthatják el. Bár az EU-ban tilos a gluténtartalmú bevonat használata, de nem mindig tudjuk ellenőrizni az áru származását. Ezért inkább piros héjú almát használjunk.
Elkészítése:
- A margarint a tészta összeállítása előtt húsz perccel meleg helyre tesszük, és hagyjuk, hogy megpuhuljon.
- A liszttel, vízzel, citromlével, fahéjjal, csipetnyi sóval és 10 dkg margarinnal lágy, teljesen homogén és sima tésztát gyúrunk. Fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.
- 5 dkg margarinnal átgyúrjuk a tésztát, amíg ismét homogén nem lesz. Újabb fél órára a hűtőbe tesszük.
- Fél óra elteltével ismét 5 dkg margarint dolgozunk el egyenletesen a tésztában. Ezután két órán át pihentetjük hűtőszekrényben.
- Meghámozzuk és kivágjuk a magházát a 4 szem almának, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
- Alaposan kicsavarjuk az alma levét, és a reszeléket összekeverjük két evőkanál kemény eperlekvárral.
- Ha a tészta eleget pihent, a hűtőből kivesszük, maximum 2-3 milliméter vastagságúra nyújtjuk, 10x10-es kockákra vágjuk, egy-egy kiskanálnyi tölteléket a kockák közepére teszünk, félbehajtjuk a kockákat, és a széleket eldolgozzuk.
- Előmelegített sütőben 200 fokon rózsaszínűre sütjük a buktákat.
- Másnap a legjobb, ha letakarva pihentetjük, mert akkorra a tészta összepuhul a töltelékkel.
- A tésztát nem kell kinyújtani és hajtogatni a pihentetések után.
- Hozzáadott cukrot kizárólag a lekvár tartalmaz!
- A tésztát előző nap is össze lehet állítani.
Tippek:
- A tésztát nem kell kinyújtani és hajtogatni a pihentetések után.
- Hozzáadott cukrot kizárólag a lekvár tartalmaz!
- A tésztát előző nap is össze lehet állítani.
Recept és fotó: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.