Ez egy igazi briós! Illatos, puha, harapni való. Az íze meg valóban fantasztikus, hiszen a tésztájában datolya és túró van. A recept a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával készült.
Hozzávalók:
1,5 dl laktózmentes tej
2 evőkanál+2 kávéskanál kristálycukor
1,25 dkg friss élesztő
7 dkg laktózmentes vaj
30 dkg liszt
1 tojás
2 evőkanál laktózmentes túró
7-8 szem datolya
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Elkészítése:
- Langyosra melegítjük a tejet, egy kis cukrot szórunk bele és belemorzsoljuk az élesztőt.
- Puhára olvasztjuk a vajat.
- 25 dkg lisztre ütünk egy tojást, beleszórunk 2 evőkanál cukrot, ráöntjük az élesztős tejet, és hozzákeverjük a puhára olvadt vajat.
- Géppel összekeverjük a tésztát, majd egy-másfél órán át langyos helyen kelesztjük.
- Ha a tészta megkelt, a kimagozott és apróra vágott datolyával, a 2 evőkanál laktózmentes túróval és a maradék 5 dkg liszttel alaposan összedolgozzuk.
- 12 egyenlő részre vágjuk a tésztát. A darabokból hosszú hengert formázunk, csiga alakban feltekerjük.
- Hideg vízzel vagy tojással megkenjük a csigákat, kristálycukrot szórunk a tetejükre, és 150-160 fokon aranybarnára sütjük.
Recept és fotó:© Szegedi Éva