Fűszerekkel, tápláló magokkal, rucolával ízesített paradicsomleves. A recept a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával készült.
Hozzávalók:
4 szem érett paradicsom
25 dkg paradicsompüré
2 dkg rucola
3 dkg garantáltan gluténmentes földimogyoró vagy napraforgómag
1 gerezd fokhagyma
1/4 fej vöröshagyma
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
csipetnyi cukor, só ízlés szerint
1 mokkáskanál oregánó
egy csipetnyi kakukkfű és
egy csipetnyi őrölt köménymag
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Csak olyan napraforgómagot vásároljon, amelynek a csomagolásán feltüntették, hogy nem szennyeződhetett gluténnal!
Gluténérzékenyek héjastól vásárolják meg a földimogyorót és saját maguk törjék meg, mert a készárut gyakran olyan helyen csomagolják, ahol glutén tartalmú élelmiszerekkel szennyeződhet!
Elkészítése:
- Lereszeljük a hagymát és a fokhagymát, majd egy evőkanál olívaolajon alacsony hőmérsékleten megpároljuk.
- A paradicsomot pár másodpercre forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, darabokra vágjuk, a hagymára dobjuk.
- Az oregánóval, a kakukkfűvel és a köménnyel fűszerezzük, ezután megsózzuk, rászórjuk a csipetnyi cukrot, tovább pároljuk.
- Amikor már megfőtt, beleöntjük a paradicsompürét, felengedjük 4 dl vízzel, felforraljuk.
- Durvára daráljuk a mogyorót vagy a napraforgómagot, és egy edényben folyamatos keverés mellett megpirítjuk.
- Apróra vágjuk a rucolát, ahogyan a petrezselymet szokás.
- Az elkészült levesbe szórjuk a mogyorót/napraforgómagot és a rucolát, így tálaljuk.
Recept és fotó: © Szegedi Éva