Ez az egyik kedvenc salátám. Különösen télen szeretem, ilyenkor többször is elkészítem. A pirított magokat időnként felcserélem másra, készítettem már napraforgómaggal, tökmaggal is.
A lencse jól emészthető, nem allergén, magas fehérjetartalmú étel. Hasznos tápanyagokhoz juttatja szervezetünket, amellett olcsó és ízletes is. A pirított magvak különleges ízt adnak a salátának. Magas tápértékű, vitamindús, egészséges étel.
Hozzávalók:
20 dkg vörös lencse
2 db nagy, érett paradicsom
4 dkg pirított, sózott, tisztított pisztácia vagy házilag pirított, tisztított dió
1 db sonkahagyma vagy lila hagyma apró kockára vágva
1 mokkáskanál szárított oregánó
2 mokkáskanál só
½ narancs frissen facsart leve
½ citrom frissen facsart leve
néhány friss bazsalikomlevél apróra vágva
Elkészítése:
- A megmosott lencsét beáztatjuk, rövid ideig főzzük 1 mokkáskanál sóval, lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük és kihűtjük. (Nagyon hamar megpuhul, nem szabad túlfőzni.)
- A paradicsomot és a hagymát kis kockákra szeljük, a pisztáciát/diót és a bazsalikomot apróra vágjuk, egy keveset félre teszünk a magokból.
- A paradicsomot, a hagymát, a citrom levét, a bazsalikomot és a pisztácia/dió felét a lencséhez keverjük, a többit a tetejére szórjuk. Paradicsommal, bazsalikomlevéllel díszítjük.
- Pár órára hűtőszekrénybe tesszük, hidegen tálaljuk.