Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

13 dolog, amit soha ne mondj egy ételallergiásnak!

2015. február 06. - Mentes Konyha

lany_blog.jpg

Ha nem akarsz udvariatlannak és tájékozatlannak tűnni, akkor jobb, ha ezeket gondolatokat csírájában elfojtod, és nem mondod ki.

1. Jaj, tudom, te nem szereted a kenyeret/tejet/diót!

Szeretné, csak nem eheti, ezért kerüli.

2. Ebben csak egészen kevés liszt/hagyma/mogyoró/tej van, nyugodtan ehetsz belőle.

Kis mennyiségű allergén is ugyanúgy árt, akár halálos is lehet az arra érzékenyeknek. 

3. És mikor fogsz rendbe jönni? Mikor ehetsz újra "normálisan"?

Sajnos a táplálékérzékenység nem olyan, mint a nátha, hogy 7 nap alatt elmúlik. A lisztérzékenyek diétája például egy életen át tart. Az ételallergiások teljesen normálisan étkeznek, csak kerülnek bizonyos élelmiszereket.

4. Mindennek lelki okai vannak. Nyugodj meg/meditálj/ne stresszelj, és majd elmúlik!

Bár a folyamatos stressz sokat ronthat valakinek az állapotán, nem a stressz miatt alakul ki a táplálékérzékenység, inkább genetikai és egyéb okai vannak.

nemboldog_blog.jpg

5. Akkor mit eszel? Csak krumplit, igaz?

Aki betartja a diétát és fegyelmezetten kezeli az érzékenységét, az gyakran jobban táplálkozik, mint mások, mivel sokkal jobban figyel arra, mit eszik és mennyit.

 

6. A nagynéném szomszédjának az unokaöccse is laktózérzékeny/lisztérzékeny volt, de neki már elmúlt.

Sem az enzimhiány, sem a gliadin felszívódásának zavara nem múlik el. Az élethosszig tartó diétával viszont tünetmentesen és egészségesen lehet élni.

7. Ebből a lekvárból nyugodtan ehetsz, a nagymamám nem használ tartósítószert, csak egy kis szalicilt rakott bele.

Sajnos sokan még mindig használnak szalicilt, pedig súlyos, halálos allergiarohamot válthat ki az arra érzékenyeknél. Nem kell az ételeket rátukmálni a táplálék-érzékenyekre, és nem kell megsértődni azon, ha inkább nem esznek "idegen" helyen. Ők tudják, miért.

8. Ja, tudom, tudom, te olyan vega vagy!

Nagyon sok embernek fogalma sincs, mit jelent a táplálékérzékenység, ezért ha azt hallja, gluténmentes vagy tejmentes, akkor csak a "mentes" szót jegyzi meg; arról pedig kizárólag a húsmentes étrend ugrik be.

9. Ugyan, ne sérts meg, egy kicsi nem árthat! Csak egy falatot!

Lásd: 2. pont.

10. Amit te eszel, az nem is igazi kaja.

Ennek a párja az, hogy "Inkább éhen halnék, minthogy ezt megegyem!" Ha átlépjük a saját korlátainkat és felfedezzük, hányféle élelmiszer létezik még azon kívül, amiket nap mint nap megszokásból használunk, akkor gazdagodik a konyhánk.

11. Én olyan egészséges vagyok, mint a makk! Bármit meg tudok enni!

Attól, hogy valaki egészséges, még lehet élelmiszer-érzékenysége, és attól, hogy nem allergiás semmire, még lehet beteg.

12. Annyi az egész, hogy pozitívan kell gondolkozni. Én mindenhez pozitívan állok hozzá, nincs is semmi bajom.

Ha csak a pozitív gondolkodáson múlna minden, nem lennének betegségek. A pozitív gondolkodás nem árt, de nem pótolja a diétát.

13. Biztosan rossz ízük van ezeknek "helyettesítőknek".

Amit a közízlés még nem ismer, nem próbált, az először nyilván szokatlan. Ma már sokféle "mentes" termék áll rendelkezésre, ami pedig valami miatt nem válik be, azt nem fogyasztjuk.

 

Gluténmentes, laktózmentes francia briós

gmbrios2_blog.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr637098201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zb74 2015.02.06. 11:59:37

Ugyan nem vagyok allergiás semmiféle ételre, de sok pontnál csak bólogatni tudtam.
Például annál, ahol arról van szó, hogy bizonyos alapanyagok akár kényszerű elhagyása valójában új ételek és párosítások felfedezéséhez, gazdagabb gasztronómiához vezethet. Aki eddig, mondjuk, csak tarhonyával ette a vörösboros marhapörköltet, az el sem tudja képzelni, mennyire illik hozzá a borban párolt sárgarépa, pirítva párolt zeller vagy a gőzölt zöldbab. S ez csak egy példa.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.02.06. 17:12:38

4-12: az ilyen mindenféle betegséget csupán pozitív hozzáállással gyógyítóknak legszívesebben leüvölteném a fejét azonnal :(

8: divat a vega és a bio étkezés, a trendi háziasszony a dm-ből szerzi be a szükséges élelmiszereket, így a laktózmentes/gluténmentes élelmiszereket vásárlóknak valójában csak egy kis része ételérzékeny

11: sajnos az ételérzékenység és az ételallergia betegség, még ha nem is fertőző :(

ne vada 2015.02.06. 18:05:03

Nekem "csak" epekő miatt kell kerülnöm a tejes cuccokat és a feldolgozatlan tojást, de én is naponta szembesülök ezekkel az ostobaságokkal.
A "kedvencem" egy agyondicsért pékség rendkívül... khm... egyszerű alkalmazottja volt, aki a "Van-e _gyümölcslekváros_ süteményük?" kérdésre a _vaníliakrémes_ akármit ajánlotta. :D Persze, most már röhögök rajta, de ott és akkor igazán bosszantó volt. Féltem, hogy valami gorombát mondanék neki, úgyhogy inkább szó nélkül távoztam.

Blackwitch Willow 2015.02.06. 21:00:24

én csak szimplán húst nem eszem, de tőlem is megkérdezik, hogy rákot se? he? az mitől nem állat? meg hogy miért, hát halat hogyhogy nem? döglött állat...

cirrmurr 2015.02.06. 22:46:45

Sajnos ez a magyar társadalom. Csak bólogatni tudtam mindenre.Én ugyan nem vagyok allergiás, és hust is eszem módjával ( hal, vagy max szárnyas) , de ha az ember ebben az országban BÁRMIT máshogy csinál ,pl üzleti életben, szokásokban, gyereknevelésben, vallásban, öltözködésben,karrier épitésben stb, az egyből "beteg, furcsa, különc, nem normális, szerencsétlen, meg kimarad a jóból, meg biztos valami baja van".

Az USAban , és Kanadában tanuló unokaöcséim mindig csodálkoznak hogy a magyarok mennyire szektások. Mig itthon voltak elhivták őket disznőölése valamelyik nem akar vért enni az biztos gyöngegyomru, beteg stb lásd fent. Én disznóölésre se járok :-)))

Mi 9,5 millión tudjuk a frankót a többi közel 7 milliárd "szerencsétlen" meg lesajnálni való.

SarahConnor 2015.02.08. 10:00:52

Hát ezek jó bunkó beszólások, sajnálom, akinek ezt el kell viselnie, tényleg kiborítóak.

Ani72 2015.11.19. 21:14:18

Nálunk a tejcukor-mentes étrendet kellett bevezetni.
Gyerekek megértik. Csoporttársak észreveszik mit szokott enni és mit nem . Tündérek, mikor még ovis korban is jönnek a kérdéssel, szabad-e ennie az én gyerkőcömnek.

Ehhez képest a felnőttek. Cukor vagy tejcukor, gyümölcscukor.. nekik már mindegy. A szép, mikor már a mézet is belekeverik, mert hát édes.
De..
Mikor sebészeten az orvos egy vakbél gyanúnál közli, hogy a gyereknek adjak könnyű vegyes étrendet. Mondom, hogy amit a tej és gyümölcscukor-érzékenysége megengedi, azokat adom neki már 8 éve. Erre közli velem, hogy nem is kell szénhidráttal tömni a gyerekeket... Azt hiszem elég bután néztem. De a kollegája is.
süti beállítások módosítása