Bár eredetileg előételnek készítettem el a paprikakrémmel töltött gombafejeket, köretként is megállja a helyét főételekhez, de péksüteménnyel uzsonnára is remek választás lehet. Az összetevők miatt vegán étrendűek is bátran fogyaszthatják.
Amennyiben gluténérzékenyek számára készül, kizárólag olyan rizskrémet, vajhelyettesítőt, illetve szezámmagot használhatunk hozzá, amelynél a gyártó, illetve a forgalmazó igazolni tudja, hogy garantáltan gluténmentes, vagyis sem a gyártás, sem a csomagolás közben nem érintkezett gluténtartalmú élelmiszerrel.
Hozzávalók:
25 dkg (4 nagy darab) csiperkegomba
2,5 dkg garantáltan gluténmentes szezámmag
1 db kápia paprika
1 szelet t. v. paprika
1 teljes szelet vöröshagyma
0,3 dkg (1 kiskanálnyi) étolaj
1 késhegynyi só
1 késhegynyi házilag őrölt koriander
1 evőkanál gluténtól és tejtől mentes rizskrém
0,5 dkg (1 kiskanálnyi) gluténtól és tejtől mentes margarin (vajhelyettesítő)
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Mentes konyha ételallergiásoknak
Elkészítése:
A gombát folyó vízzel alaposan lemossuk, a héját lehúzzuk, a szárát kivágjuk a kalapból.
2 dkg szezámmagot házilag megőrölünk.
A kétféle paprikát, a gombaszárakat és a vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megpároljuk a sóval és az őrölt szezámmaggal, a végén belekeverjük a rizskrémet és a koriandert.
A gombakalapokat kívülről megkenjük a margarinnal, majd a fejtetőre állított kalapokat megtöltjük a zöldséges masszával, megszórjuk a 0,5 dkg szezámmaggal.
Tűzálló tálban 170 fokon pirulásig sütjük.
Recept és fotó: © Szegedi Éva.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával