Ezt a finom süteményt fordított sorrendben kell készíteni. Először az kerül a tepsibe, ami végül a tészta tetején lesz. A karamellizált diós cukor ropogós bevonatot képez.
Hozzávalók:
5 dkg + 1/2 evőkanál garantáltan gluténmentes barna rizsliszt
5 + 1/2 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
2 evőkanál házilag darált dió
2 csapott evőkanál kristálycukor
12-15 szem garantáltan gluténmentes aszalt füge
2 db egész tojás
1/2 evőkanál étolaj
1 mokkáskanál gluténtól és tejtől mentes sütőpor
Gluténérzékenyek csak olyan rizslisztet vásároljanak, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy nem szennyeződött gluténnal! Kizárólag házilag darált diót szabad használni, mert a készen vásárolt, előre darált és csomagolt dió gluténnal szennyezett lehet.
A recept a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával készült.
Elkészítése:
- Kikenünk egy kis szögletes tepsit 1/2 dkg margarinnal, és szétrázunk benne 1/2 evőkanál barna rizslisztet.
- A darált diót összekeverjük fél evőkanál kristálycukorral, és szétterítjük a forma alján.
- Félbevágjuk a fügéket, és a magokkal lefelé a cukros dióra sorakoztatjuk őket.
- Bekapcsoljuk a sütőt és 180 fokra állítjuk.
- Az 5 dkg margarint a tojásokkal, a 1,5 evőkanál cukorral, az 1/2 evőkanál olajjal, az 5 dkg barna rizsliszttel és a sütőporral habosra keverjük.
- A tésztát a fügére önjük, elsimítjuk.
- Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
- A megsült tésztát a tepsiben hagyjuk kihűlni. Kiborítjuk, így a fügék kerülnek a sütemény tetejére. Hosszú szeletekre vágva tálaljuk.