Bármely évszakban elkészíthető ez a látványos málnatorta, amely többféle táplálkozási problémára ad választ. A gluténtól, tejfehérjétől, laktóztól, tojástól, szójától mentes desszert fantasztikusan finom, és gyorsan elkészül. A tésztáját mézzel édesítettük, ami egyúttal a tojást is pótolja. Előző nap érdemes elkészíteni, hogy másnap szépen tudjuk szeletelni.
Hozzávalók:50 dkg mélyhűtött málna
gluténtól és tejtől mentes rizsital: 5 dl a pudinghoz + 0,7 dl tésztához + 1 evőkanál ha szükséges a zselatinhoz
garantáltan gluténmentes rizsliszt: 15 dkg a tésztához + 1 evőkanál a forma kilisztezéséhez
3 dkg + 1 kiskanálnyi tejtől mentes margarin
7 dkg akácméz
1 kiskanál gluténtól és tejtől mentes sütőpor
1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás pudingpor
1 csomag gluténtól és tejtől mentes zselatinpor
4 evőkanál kristálycukor vagy por alapú édesítőszer
Elkészítése:
- A tésztához eldörzsöljük a margarint a rizsliszttel. Ezután a mézzel, a sütőporral és 0,7 dl rizstejjel egynemű, nem túl morzsalékos, linzertészta állagúra gyúrjuk. A tészta állaga a rizsliszt minőségétől is függ, ezért óvatosan adagoljuk a rizsitalt, mert előfordulhat, hogy kicsit több vagy kevesebb szükséges.
- A málnát megmossuk, lecsöpögtetjük és papírtörlőn szétterítjük, hogy megszáradjon. A mélyhűtött málnát használunk, kiolvasztjuk és lecsöpögtetjük.
- Margarinnal kikent, rizsliszttel megszórt kapcsos formába simítjuk a tésztát, megszurkáljuk villával a tetejét és 130 fokon rózsaszínűre sütjük. Lassan, fokozatosan hagyjuk kihűlni.
- Ha már langyos a sütemény alap, a pudingport 5 dl rizstejjel és a cukorral simává keverjük és alacsony lángon sűrűsödésig főzzük. Ekkor belekeverjük a málnát, hagyjuk egyszer forrni folyamatosan keverve.
- Levesszük a tűzről, és ha már hűlni kezdett a massza, hozzáadjuk előírás szerint a zselatinport (egy evőkanál rizstejjel elkeverve, vagy szárazon). Sokáig keverjük, hogy teljesen elkeveredjen.
- A málnakrémet a tésztára öntjük, teljesen kihűtjük, majd a hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára.
Recept és fotó: © Szegedi Éva
Lektorálta: Szabó Alexandra dietetikus