A gluténmentes, tejfehérjementes, laktózmentes, tojásmentes zsenge töltött karalábé különlegessége, hogy zöldborsóval és friss petrezselyemmel készül. Nem kell hozzá rántást készíteni, csak egy kiskanálnyi keményítővel és főzőkrémmel sűrítjük be. Így sokkal ízletesebb és könnyebb. Ha gluténérzékeny vagy, nézd meg, hogy a felhasználandó lenmag garantáltan gluténmentes-e! Ha igen, ezt a gyártó valamilyen módon jelöli a termék csomagolásán. Ha nem találsz ilyen jelölést, vagy éppen azt közli, hogy a termék nyomokban glutént tartalmaz, ne vedd meg!
Hozzávalók:
4 db friss, zsenge karalábé
30 dkg zöldborsó
15 dkg darált sertéshús
6 dkg rizs
2 evőkanál garantáltan gluténmentes lenmag
3 evőkanál gluténtól és tejtől mentes növényi tejszínpótló krém
1 evőkanál frissen kifacsart citromlé
2 kiskanál étolaj
1 kiskanál garantáltan gluténmentes kukoricakeményítő
1 kiskanál őrölt csemegepaprika
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kis csokor friss petrezselyemlevél
1 kiskanál só
ízlés szerint bors és majoránna
A növényi eredetű tejszínt, tejfölt helyettesítő krémekről itt olvashatsz.
Elkészítése:
- A lenmagot 2-3 órára beáztatjuk 7 evőkanál vízbe. A kocsonyássá vált lenmagot botmixerrel habossá zúzzuk, ezt használjuk a töltelékben tojás helyett.
- A rizst félig megpároljuk annyi vízben, amennyi éppen ellepi.
- Meghámozzuk és félbevágjuk a karalábékat, ezután a belsejüket kivájjuk, a kivájt karalábé darabokat félretesszük a főzelékhez.
- Megtisztítjuk és lereszeljük a vöröshagymát, az olajon kicsit pirítunk rajta. Hozzáadjuk a darált húst, majd a borsot és majoránnát. A húst puhára pároljuk.
- A húst, a rizst és lenmagzselét összekeverjük. A félbevágott, kivájt karalábék laposabb részében púposra halmozzuk a tölteléket, majd tetőként rájuk illesztjük a másik darabot, és a két felet kissé összenyomjuk.
- A megtöltött karalábék mellé öntjük a borsót, a karalábédarabokat, a fokhagymát, megsózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi a karalábék feléig ér. Fedő alatt az egészet puhára pároljuk, közben megfordítjuk a töltött karalábékat, hogy jól átfőjenek.
- Amikor minden megpuhult, kivesszük a karalábékat. Kevés főzővízben csomómentesre keverjük a keményítőt, a csemegepaprikát, a citromlevet és a növényi tejszínpótló krémet. Ezzel a krémmel sűrítjük be a főzeléket, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet, és egyet forralunk rajta.
- Az elkészült ételt előmelegített tálra tesszük,ráültetjük a karalábékat, leöntjük főzőkrémmel.
Recept és fotó: © Szegedi Éva