Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mákos-banános minimuffin mentesen

Glutén-, laktóz-, tejfehérje-, tojásmentes sütemény

2015. február 25. - Mentes Konyha

makos_muffin01_blog.JPG

A mák, a banán és a mandula egy desszertben mindig nyerő, különösen, ha a sütemény egyszerre glutén-, tej- és tojásmentes. A recept a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával készült.
A hozzávalók vásárlásakor mindig ellenőrizzétek annak összetételét. Gluténérzékenyek csak olyan alapanyagokat vásároljanak, amelynek  csomagolásán feltüntették, hogy gyártás, csomagolás stb. során nem szennyeződött gluténnal.

 A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával.

Hozzávalók:
2 evőkanál garantáltan gluténmentes lenmag
2 evőkanál garantáltan gluténmentes mák
20 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
1 evőkanál kristálycukor
5 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
1/2 banán
1 dl gluténtól és tejtől mentes rizsital
1 csapott mokkáskanál gluténtól és tejtől mentes sütőpor
15-20 szem garantáltan gluténmentes egész mandula
20-25 db kisméretű papír sütőforma

makos_muffin02_blog.JPG

Elkészítése:
- A lenmagot beáztatjuk néhány órára annyi vízben, amennyi éppen csak ellepi. Akkor használhatjuk, ha már felszívta a vizet és keveréskor kocsonyássá válik. Ekkor botmixerrel habossá törjük.
- A mákot ledaráljuk, a banánt karikákra szeljük.
- A mandulát leforrázzuk, és a héj eltávolítása után a szemeket szeletekre vágjuk.
- A rizslisztet egy tálba szitáljuk, és a mákkal, a cukorral, a margarinnal, a banánnal, a rizsitallal, a sütőporral, és a lenmagzselével együtt gépi habverővel összekeverjük. A rizsitalt fokozatosan adjuk hozzá, hogy a tészta ne legyen híg.
- A tésztát papírformába kanalazzuk, mandulaszeletekkel díszítjük, és 180 fokon aranybarnára sütjük.
Előfordul, hogy melegen a muffin nehezen válik el a papírtól, ám miután kihűlt, a papír könnyen eltávolítható.

Recept és fotó: © Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr757213057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Sör Kálmán · http://www.itallexikon.hu 2015.02.26. 10:39:17

Nem lenne egyszerűbb ha egyszerűen vennék garantáltan gluténmentes süteményt? ;) Nagyon jó recept, veszek sütőrumot és ki fogom próbálni!
süti beállítások módosítása