A mák, a banán és a mandula egy desszertben mindig nyerő, különösen, ha a sütemény egyszerre glutén-, tej- és tojásmentes. A recept a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával készült.
A hozzávalók vásárlásakor mindig ellenőrizzétek annak összetételét. Gluténérzékenyek csak olyan alapanyagokat vásároljanak, amelynek csomagolásán feltüntették, hogy gyártás, csomagolás stb. során nem szennyeződött gluténnal.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával.
Hozzávalók:
2 evőkanál garantáltan gluténmentes lenmag
2 evőkanál garantáltan gluténmentes mák
20 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
1 evőkanál kristálycukor
5 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
1/2 banán
1 dl gluténtól és tejtől mentes rizsital
1 csapott mokkáskanál gluténtól és tejtől mentes sütőpor
15-20 szem garantáltan gluténmentes egész mandula
20-25 db kisméretű papír sütőforma
Elkészítése:
- A lenmagot beáztatjuk néhány órára annyi vízben, amennyi éppen csak ellepi. Akkor használhatjuk, ha már felszívta a vizet és keveréskor kocsonyássá válik. Ekkor botmixerrel habossá törjük.
- A mákot ledaráljuk, a banánt karikákra szeljük.
- A mandulát leforrázzuk, és a héj eltávolítása után a szemeket szeletekre vágjuk.
- A rizslisztet egy tálba szitáljuk, és a mákkal, a cukorral, a margarinnal, a banánnal, a rizsitallal, a sütőporral, és a lenmagzselével együtt gépi habverővel összekeverjük. A rizsitalt fokozatosan adjuk hozzá, hogy a tészta ne legyen híg.
- A tésztát papírformába kanalazzuk, mandulaszeletekkel díszítjük, és 180 fokon aranybarnára sütjük.
Előfordul, hogy melegen a muffin nehezen válik el a papírtól, ám miután kihűlt, a papír könnyen eltávolítható.
Recept és fotó: © Szegedi Éva