Ananásztortám hajdinaliszt hozzáadásával készült. A sütemény a nem ritka glutén-, tej- és tojásmentes diétába illeszkedik. A cukrot xilittel helyettesítettem, a mézet azonban nem lehet elhagyni, mert az tartja össze a tésztát, attól marad puha. A receptet dietetikus ellenőrizte.
Érdemes új alapanyagokkal kísérletezni, ám csak óvatosan! A hajdinaliszt divatba jött, de az íze túlságosan intenzív ahhoz, hogy kizárólag önmagában süssünk, főzzünk vele. Más gluténmentes liszttel keverve sütemények készítéséhez is használhatjuk, annak állagának javítására.
A hajdina B vitaminokat, ásványi anyagokat, rutint és antioxidánsokat tartalmaz, a belőle készült liszt élelmi rostban gazdag. Gluténmentes diétában csak akkor alkalmazzuk, ha a gyártó garantálja, hogy a tárolás, őrlés és csomagolás során nem szennyeződhetett gluténnal!
Hozzávalók a tésztához:
10 dkg garantáltan gluténmentes barna rizsliszt
10 dkg garantáltan gluténmentes hajdinaliszt
10 dkg méz
3 dl gluténtól és tejtől mentes rizsital
2 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
7 gramm gluténtól és tejtől mentes sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
1 friss ananász
2,5 dl gluténtól és tejtől mentes rizsital
1 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
2 csapott evőkanál xilit
15 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
Elkészítése:
- Átszitáljuk a liszteket, és összekeverjük a többi, tésztához való alapanyaggal.
- Gluténtól és tejtől mentes margarinnal kikent, rizsliszttel megszórt 17 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába öntjük, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
- Az ananászt teljesen megtisztítjuk a héjától, azután 2,5 dl rizstejjel együtt botmixerrel krémessé zúzzuk. (Körülbelül 5 dl lesz belőle.)
- Elkeverünk benne 2 evőkanál rizslisztet és lassú tűzön sűrűre főzzük.
- Ha már kihűlt a krém, habosra keverünk 15 dkg gluténtól és tejtől mentes margarint 2 evőkanál xilittel. A krémhez keverjük.
- A már hideg tésztát keresztben félbevágjuk, a krém felével megtöltjük, a másik felével megkenjük.
- Tálalás előtt hűtőszekrénybe tesszük néhány órára.
Recept és fotó: © Szegedi Éva