Vitamindús, diabetikus gyümölcssaláta a téli vitaminhiány ellen! A felhasznált gyümölcsöknek magas a vitamin és antioxidáns tartalma. A bennük található rostoknak köszönhetően a saláta elfogyasztása után lassabban emelkedik a vércukorszint. Kis étkezésre (tízóraira, uzsonnára) is fogyasztható, de ebben az esetben egy evőkanál búza-, zabkorpával vagy zabpehellyel javasoljuk elfogyasztani! Gluténérzékenyek gluténmentes gabonafélével fogyaszthatják. Gyümölcssalátánkat az Ételallergia Online dietetikusa állította össze.
A hozzávalók vásárlásánál vegyük figyelembe az alábbiakat:
A téli vitaminhiány leküzdéshez nélkülözhetetlen a természetes vitaminforrás. A mélyhűtött gyümölcsök nagyrészt megőrzik eredetei vitamintartalmukat, ezért télen ajánlott a fogyasztásuk.
Az import zöld héjú almát gluténtartalmú bevonattal láthatják el. Bár az EU-ban tilos a gluténtartalmú bevonat használata, de nem mindig tudjuk ellenőrizni az áru származását. Ezért inkább piros héjú almát használjunk.
Csak házilag lereszelt citromhéjat használjunk, mert az előre lereszelt, csomagolt citrushéj glutént tartalmazhat. Csak garantáltan vegyszeres kezelés nélküli citrom héját használjuk fel, az ilyen áru csomagolásán ez fel van tüntetve.
Hozzávalók 4 fő részére:
3 evőkanál jázmin teafű vagy 2 db jázmin teafilter
2-3 evőkanál por alapú édesítőszer
1 db vegyszeres kezelés nélküli narancs lereszelt héja
½ citrom frissen facsart leve
2 db közepes méretű piros héjú alma
40 dkg friss vagy mélyhűtött vegyes erdei gyümölcs: szeder, málna, eper, áfonya
1 db vegyszeres kezelés nélküli narancs
1 pohár laktózmentes natúr joghurt
Elkészítése:
- 100 ml forró vízbe beletesszük a teafüvet vagy a filtert, és kb. 4-5 perc alatt teát készítünk.
- 100 ml hideg vízbe beletesszük az édesítőszert és a narancs lereszelt héját. A keveréket felforraljuk, 2-3perc forralás után kis lángon kb. 5-6 perc alatt könnyű szirupot készítünk belőle, majd beleöntjük a jázmin teába.
- Az almából eltávolítjuk a magházat és vékony szeletekre vágjuk, majd ráöntjük a citrom levét és alaposan összekeverjük. Ezután leöntjük a meleg jázmin sziruppal és 15-20 percig hűlni hagyjuk.
- Belekeverjük a szobahőmérsékleten felolvasztott erdei gyümölcsöt és a feldarabolt narancsgerezdeket.
- Mentalevéllel díszíthetjük.
- Szobahőmérsékleten vagy hűtve tálalható egy kanál joghurttal leöntve.
Recept: © Szabó Alexandra dietetikus
Fotó:© Sz. Banadics Éva