Az egyszerű párolt rizst ízletes köretté vagy egytálétellé lehet varázsolni megfelelő fűszerezéssel. Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus étrendbe is beilleszthető.
Minden esetben ellenőrizni kell a felhasznált alapanyagok összetételét: csak garantáltan gluténmentes rizst vásároljunk. A fűszereket házilag daráljuk meg, mert a készen vásárolt őrölt termékek esetleg glutént tartalmazhatnak.
Hozzávalók:
25 dkg garantáltan gluténmentes rizs
1 kávéskanál só
20 dkg vegyes zöldség (zöldborsó, csemegekukorica, sárgarépa)
1 mokkáskanál sáfrány vagy sáfrányos szeklice
1 kiskanálnyi apróra vágott petrezselyem
késhegynyi házilag őrölt köménymag
késhegynyi házilag őrölt szerecsendió
fél áttört fokhagyma
1 evőkanál étolaj
Elkészítése:
- A zöldségeket az olajon fél kávéskanál sóval, a köménymaggal, a fokhagymával, kevés vízzel kissé ropogósra pároljuk.
- Közben megfőzzük a rizst a másik fél kanál sóval, a sáfránnyal vagy sáfrányos szeklicével és a reszelt szerecsendióval. Az utolsó 1-2 percben hozzáadjuk a petrezselymet.
- Ha a zöldségek és a rizs is megpuhult, de nem főttek még szét, a rizst leszűrjük, a zöldséghez keverjük.
- Melegen tálaljuk.