Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Kókuszkrémes kosárka

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes desszert

2016. november 27. - Mentes Konyha

Habkönnyű, finom, igazi csemege az ünnepekre, a család minden tagjának ízleni fog. Könnyű elkészíteni, kis fantáziával gluténmentes, tejmentes hozzávalókkal különbözőképpen lehet díszíteni: kandírozott lime- vagy narancsdarabkákkal, kókuszreszelékkel. Jól lehűtve tálaljuk.

kokuszos_kosarka_mk01.JPG

Kosárka


Hozzávalók:

15 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

10 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt

10 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt

 5 dkg élesztő nélküli gluténmentes kenyérliszt

 6 evőkanál garantáltan gluténmentes kókuszreszelék

 1 egész tojás

 1/2 csomag gluténtól és tejtől mentes sütőpor vagy 1 mokkáskanál szódabikarbóna

 10 dkg házilag darált porcukor

 1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor

 egy kevés rizstej

Elkészítése:

- Szárazon összekeverjük a liszteket, a sütőport, a porcukrot és a vaníliás cukrot.

- Szétdörzsöljük a margarinnal úgy, hogy ne maradjanak benne darabok.

- Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, majd összegyúrjuk a tojással és a  rizstejjel. Negyed órára hideg helyre tesszük.

- Rizsliszttel megszórt deszkán kis adagonként kinyújtjuk a tésztát kb. 3 milliméter vastagságúra. Kibéleljük vele a kosárka formákat, a szélekről lesimítjuk a felesleget.

-  Előmelegített sütőben, legfeljebb 150 fokos  hőmérsékleten halvány  rózsaszínre sütjük. Hamar megsül! Még melegen óvatosan kifordítjuk a formából.

Kókuszkrém


Hozzávalók:

6 evőkanál garantáltan gluténmentes kókuszreszelék

3+ 1 dl gluténtól és tejtől mentes natúr rizsital

1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor

6 csapott evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt

3 csapott  evőkanál házilag darált porcukor

pár csepp citrom

10-12 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

Elkészítése:

- A kókuszreszeléket leforrázzuk kb.1 dl rizsitallal (kevesebb is elég, a kókuszreszeléktől függ), hozzáadjuk  a vaníliás cukrot, pár percig főzzük, amíg teljesen  felszívja a "tejet", majd lefedve állni hagyjuk.

- 3 dl rizsitallal 6 csapott evőkanál rizsliszttel gőz fölött sűrű krémet főzünk.

- Amikor már nem forró, de még meleg, hozzákeverjük a margarint és a porcukrot. Addig keverjük, míg elolvad.

- Teljesen lehűtjük hideg helyen, majd gépi habverővel habosra keverjük a krémet, hozzáadjuk a kókuszt és pár csepp citromot.

- A megtöltött kosárkákat glutén- és tejmentes hozzávalókkal díszítjük.

Recept és fotó: © Sz.Banadics Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr4011999494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása