Habkönnyű, finom, igazi csemege az ünnepekre, a család minden tagjának ízleni fog. Könnyű elkészíteni, kis fantáziával gluténmentes, tejmentes hozzávalókkal különbözőképpen lehet díszíteni: kandírozott lime- vagy narancsdarabkákkal, kókuszreszelékkel. Jól lehűtve tálaljuk.
Kosárka
Hozzávalók:
15 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
10 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
10 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
5 dkg élesztő nélküli gluténmentes kenyérliszt
6 evőkanál garantáltan gluténmentes kókuszreszelék
1 egész tojás
1/2 csomag gluténtól és tejtől mentes sütőpor vagy 1 mokkáskanál szódabikarbóna
10 dkg házilag darált porcukor
1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor
egy kevés rizstej
Elkészítése:
- Szárazon összekeverjük a liszteket, a sütőport, a porcukrot és a vaníliás cukrot.
- Szétdörzsöljük a margarinnal úgy, hogy ne maradjanak benne darabok.
- Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, majd összegyúrjuk a tojással és a rizstejjel. Negyed órára hideg helyre tesszük.
- Rizsliszttel megszórt deszkán kis adagonként kinyújtjuk a tésztát kb. 3 milliméter vastagságúra. Kibéleljük vele a kosárka formákat, a szélekről lesimítjuk a felesleget.
- Előmelegített sütőben, legfeljebb 150 fokos hőmérsékleten halvány rózsaszínre sütjük. Hamar megsül! Még melegen óvatosan kifordítjuk a formából.
Kókuszkrém
Hozzávalók:
6 evőkanál garantáltan gluténmentes kókuszreszelék
3+ 1 dl gluténtól és tejtől mentes natúr rizsital
1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor
6 csapott evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
3 csapott evőkanál házilag darált porcukor
pár csepp citrom
10-12 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
Elkészítése:
- A kókuszreszeléket leforrázzuk kb.1 dl rizsitallal (kevesebb is elég, a kókuszreszeléktől függ), hozzáadjuk a vaníliás cukrot, pár percig főzzük, amíg teljesen felszívja a "tejet", majd lefedve állni hagyjuk.
- 3 dl rizsitallal 6 csapott evőkanál rizsliszttel gőz fölött sűrű krémet főzünk.
- Amikor már nem forró, de még meleg, hozzákeverjük a margarint és a porcukrot. Addig keverjük, míg elolvad.
- Teljesen lehűtjük hideg helyen, majd gépi habverővel habosra keverjük a krémet, hozzáadjuk a kókuszt és pár csepp citromot.
- A megtöltött kosárkákat glutén- és tejmentes hozzávalókkal díszítjük.
Recept és fotó: © Sz.Banadics Éva