Közeledik a karácsony, és mi is mézeskalácsot sütöttünk, ami nem csak gluténmentes, de tej- és tojásmentes is. Kezdők is bátran hozzáfoghatnak, nem lehet elrontani. A recept alapján 25-30 darab mézes süteményt lehet készíteni. A mázat, amivel díszíteni lehet, pedig úgy állítottuk össze, hogy kevés cukor legyen benne.
Hozzávalók:
10 dkg jó minőségű, garantáltan gluténmentes lisztkeverék
5 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
3 evőkanál akácméz
1 kiskanál házilag darált porcukor (A készen vásárolt porcukor glutént tartalmazhat.)
1 kiskanál garantáltan gluténmentes burgonya vagy kukoricakeményítő
3 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
½ kiskanál gluténtól és tejtől mentes sütőpor
késhegynyi őrölt fahéj
késhegynyi házilag őrölt szegfűszeg
Hozzávalók a díszítéshez:
3 dkg garantáltan gluténmentes keményítő
1 evőkanál házilag darált porcukor (A készen vásárolt porcukor glutént tartalmazhat.)
1/2 citrom kifacsart leve
1 kiskanál víz
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
Elkészítése:
- Egy tálba szitáljuk a rizslisztet, a porcukrot, a keményítőt, a sütőport és a lisztkeveréket.
- Hozzákeverjük a mézet, a puha margarint, a szegfűszeget és a fahéjat, egynemű tésztává gyúrjuk az egészet.
- Kis darabokra vágjuk a tésztát, rizsliszttel megszórt deszkán óvatosan 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, és formákkal figurákat szúrunk ki belőle.
- Margarinnal vékonyan kikent és liszttel megszórt tepsiben, előmelegített sütőben 160 fokon megsütjük. Nagyon hamar elkészül.
- A mázhoz a hozzávalókból nagyon sűrű krémet keverünk. Habzsákba töltjük, így díszítjük a mézeskalácsot. (Egyszerű habzsákot, vagy nyomózsákot házilag is készíthetünk úgy, hogy egy új zacskó sarkát kicsit levágjuk.) Díszítés után szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni a mázat.
Recept és fotó: © Szegedi Éva