A tiramisut nem lehet megunni. Mi így készítjük, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók a piskótás alaphoz:
-15 db gluténmentes, laktózmentes, diabetikus babapiskóta
- 3 evőkanál kakaó
- 1 evőkanál por alapú édesítőszer
- 1 dl gyenge főzött kávé
- 1/2 dl laktózmentes tej vagy tejszín
- fél mokkáskanálnyi őrölt fahéj
-3 dkg laktózmentes vaj
A krémhez:
-1 l laktózmentes tej
-1 csomag gluténmentes, laktózmentes vanília ízű pudingpor
-1 csomag gluténmentes, laktózmentes csokoládé ízű pudingpor
-10 dkg gluténmentes, laktózmentes natúr krémsajt
- 4-5 evőkanál por alapú édesítőszer
A díszítéshez:
1 evőkanál kakaópor vagy 2 dkg gluténtól, tejtől mentes diabetikus csokoládé
Minden esetben ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét!
A vaj laktóztartalma alacsony, egyéni tűrőképesség alapján kell a hozzávalót kiválasztani.
Elkészítése:
- 1 dl gyenge, híg kávét készítünk, lehűtjük.
- A babapiskótákat 4-5 darabra vágjuk.
- 3 evőkanál kakaót összekeverünk 1 evőkanál édesítőszerrel, késhegynyi őrölt fahéjjal.
- A hideg kávét hozzáöntjük a kakaóhoz, simára elkeverjük, majd forrásig melegítjük.
- Felolvasztjuk benne a vajat.
- Hozzáöntünk 1/2 dl laktózmentes tejszínt vagy tejet.
- Az öntetet piskótára kanalazzuk úgy, hogy minden darabot átáztasson.
- 1/2 liter tejből kb. 2 evőkanál édesítőszerrel az előírásnak megfelelően pudingot főzünk a vanília ízű pudingporból.
- Pár percig hagyjuk hűlni, közben néhányszor megkeverjük. Még melegen belekeverjük a krémsajt felét, és mielőtt kihűlne, rákanalazzuk a piskótára.
- A másik ½ liter tejből kb. 2 evőkanál édesítőszerrel csokoládés pudingot főzünk. Még melegen, de nem forrón belekeverjük a krémsajt másik felét, és rákanalazzuk az előző krémre.
- A tetejét megszórjuk kakaóporral vagy reszelt csokoládéval, behűtve tálaljuk.
Recept : © Szegedi Éva.
Fotó: © Irimiás László