Eper, csokoládé, tejszínhab! Ínyenceknek való csemege glutén-, laktóz-, tojásmentesen. Mélyhűtött eperből is készíthetjük, ha még nincs friss gyümölcs.
Hozzávalók a csokoládékrémhez:
5 dkg cukor
4 dkg garantáltan gluténmentes kakaó
7,5 dkg laktózmentes teavaj
(a vaj laktóztartalma alacsony, egyéni tűrőképesség alapján kell a hozzávalót kiválasztani.)
2 dl laktózmentes tej
4 mokkáskanál garantáltan gluténmentes kukoricakeményítő
késhegynyi őrölt szerecsendió
Hozzávalók a grillázshoz:
3 dkg házilag tisztított és apróra vágott dió
3 dkg kristálycukor
kevés laktózmentes teavaj
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Hozzávalók az epres habhoz:
2 dl laktózmentes tejszín
néhány szem (7-8 dkg) eper (fagyasztott is lehet)
1 dkg házilag darált porcukor
Elkészítése:
- Elkészítjük a grillázst:
- Az apróra vágott diót a cukorral együtt fémedényben folyamatosan kavarva kissé megpirítjuk, de nem hagyjuk, hogy a cukor túlságosan felolvadjon. Így szemcsés marad, ropogós lesz, és nem ég meg.
- Vajjal vékonyan kikent fémtálcára vagy tűzálló üvegtálra szórjuk, és hagyjuk, hogy kihűljön.
- Elkészítjük a csokoládékrémet:
- A vajat lassú tűzön kezdjük olvasztani, rászórjuk a cukrot, és folyamatos keverés közben a megolvadt cukros vajhoz hozzáadjuk a kakaót is.
- A keményítőt csomómentesre keverjük a tejjel, hozzáöntjük a kakaós vajhoz, és sűrűsödésig főzzük folyamatosan keverve. Megvárjuk, amíg kissé hűl a krém, majd üvegkelyhekbe vagy talpas poharakba kanalazzuk, behűtjük.
- Elkészítjük az eperhabot:
- Az epret folyó vízzel megmossuk, papírtörlőre téve megszárítjuk. Kettévágjuk, porcukrozzuk, és botmixerrel pépesítjük. Ha mélyhűtött epret használunk, a gyümölcsöt szobahőmérsékleten felolvasztjuk, szűrőbe téve lecsöpögtetjük és így használjuk fel.
- A tejszínből vagy tejszínpótló növényi krémből kemény habot verünk, és beleforgatjuk az eperszószt.
- A már kihűlt csokikrémekre egy-egy sor grillázst halmozunk, majd elosztjuk rajtuk az epres habo
Recept és fotó: © Szegedi Éva