Ha így készítjük el a kelkáposztát, könnyű lesz és ízletes. Főzés helyett elég csak párolni. Nem kell berántani, így sokkal gusztusosabb és kevésbé hizlal. A pörköltet készítsük sovány húsból, kevés zsiradékkal.
Hozzávalók a főzelékhez:
1/2 fej kelkáposzta
3 db burgonya
só ízlés szerint
1 mokkáskanál egész köménymag
1/2 vöröshagyma reszelve
1 gerezd fokhagyma reszelve
Hozzávalók a pörkölthöz:
½ kg sertéshús
1 kávéskanál garantáltan gluténmentes őrölt pirospaprika
fél tv paprika
fél paradicsom vagy 1 kávéskanál garantáltan gluténmentes sűrített paradicsom
só ízlés szerint
1 kis fej sonkahagyma vagy lila hagyma
1 evőkanál olaj
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Készíthetjük pulykamell vagy csirkemell felhasználásával is, de tojásallergia esetében nem ajánlott a tojástermelő állat húsának elfogyasztása sem.
A főzelék elkészítése:
- A kelkáposzta a felső leveleket eltávolítjuk, leveleire szedjük, egyenként folyó vízzel alaposan megmossuk, csíkokra vágjuk.
- A burgonyát megtisztítjuk, karikára vágjuk.
- A káposztát a fűszerekkel fedő nélkül feltesszük főni, kevés vizet öntünk alá. A vöröshagymát és a fokhagymát belereszeljük. Puhára pároljuk úgy, hogy nagyon kevés leve legyen.
- Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk a burgonyát és együtt készre főzzük.
A pörkölt elkészítése:
- A húst folyó vízzel lemossuk, felkockázzuk.
- A vöröshagymát is apró kockákra vágjuk, megpirítjuk az olajon, rádobjuk a húst és kicsit pirítjuk.
- Rászórjuk a pirospaprikát, és azzal is pirítjuk pár másodpercig.
- Kevés vizet öntünk alá, rászórjuk a fűszereket és a sót, beletesszük a paprikát, paradicsomot és puhára pároljuk.
Recept és fotó: © Szegedi Éva