Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Hummusz mentesen

Csicseriborsókrém laktóz-, tejfehérje-, tojásmentesen

2016. február 24. - Mentes Konyha

humusz_mentes_04.jpg

A csicseriborsó értékes táplálék magas ásványi anyag, fehérje, rost, valamint C-vitamin és B6-vitamin tartalma miatt. A belőle készült krém előételként, szendvicsre vagy feltétként is kitűnő.

A dietetikus tanácsa

Gluténérzékenyeknek nem javasoljuk a csicseriborsó fogyasztását esetleges keresztszennyeződése miatt.
A keresztallergia miatt a szójára érzékenyeknél a csicseriborsó allergiás reakciót válthat ki.
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Hozzávalók:

10 dkg csicseriborsó
10 dkg fehér szezámmag
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1 teáskanál extra szűz olívaolaj
1 kis gerezd fokhagyma
1 szál újhagyma, vagy 1 mokkáskanálnyi reszelt lila hagyma
1 fél mokkáskanál himalájai só
késhegynyi őrölt csemegepaprika

 

humusz_mentes_02.jpg

 Elkészítése:

- A csicseriborsót a felhasználás előtti napon megmossuk, leszűrjük, és beáztatjuk annyi vízben, hogy ellepje. Másnap egy kevés vízben feltesszük főzni, és amikor már megpuhult, a főzőlében hagyjuk kihűlni.

- A szezámmagot serpenyőben kissé megpirítjuk, és amikor kihűlt, kávédarálóban megőröljük.

- A csicseriborsót a szezámmaggal, a fokhagymával, a hagymával, az olívaolajjal és a citromlével együtt botmixer segítségével krémessé törjük, majd hozzákeverjük a sót és a paprikát. Ha túl sűrű a krém, a főzőlével hígíthatjuk.

- Nyers zöldségekkel tálaljuk, zöldségcsíkokkal kanalazhatjuk.

Recept és fotó: Copyright © Szegedi Éva
Lektorálta: Szabó Alexandra dietetikus

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr48384658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása