Különleges, ízletes, könnyen elkészíthető. Receptünkben a húst sült sárgarépából és növényi krémből készített "tejszínes" pürével tálaltuk. A sárgarépa-karikák együtt párolódtak a hússal, a szeletekre apróra kockázott sonkát is tettünk, ez ad az ételnek különleges zamatot. Ételallergiások minden esetben ellenőrizzék a felhasznált alapanyagok összetételét! Receptünk a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával készült.
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb rózsája
50 dkg sárgarépa
15 dkg apróra vágott gluténtól és tejtől mentes füstölt sonka
2 csapott mokkáskanál só
2 mokkáskanál egész köménymag
2 evőkanál étolaj
5 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
1-2 ág friss rozmaring
1,5 dl gluténtól és tejtől mentes rizsital
1 dl gluténtól és tejtől mentes növényi tejszínpótló krém
2 mokkáskanál apróra vágott friss petrezselyem
Elkészítése:
- Előző nap bekenjük a hússzeleteket a következő keverékkel: egy evőkanál olaj, a só és a köménymag fele. Hűtőszekrényben pácoljuk legalább fél napig.
- Sütés előtt megtisztítjuk, megmossuk és karikákra vágjuk a sárgarépát.
- Egy nagyméretű tepsit kikenünk egy evőkanál olajjal. Középre fektetjük a hússzeleteket, melléjük tesszük két oldalra a felkarikázott sárgarépát. A hússzeletekre szórjuk az apró kockára vágott sonkát.
- Rászórjuk a répára és a húsra a só és a köménymag másik felét.
- Néhány centis darabokra vágjuk a rozmaring ágakat, és mindegyik hússzeletre teszünk egyet. 1 dl vizet öntünk a hús alá, a margarint a húsra és a répára daraboljuk.
- Alufóliával beborítjuk a tepsit, és 180 fokon kezdjünk sütni a húst, majd amikor már félig puha, 150 fokon folytatjuk.
- Sütés közben ellenőrizzük, hogy kell-e pótolnunk a vizet, és ha úgy látjuk, hogy elpárolgott,újabb 1 dl meleg vizet öntünk a hús és a sárgarépa alá.
- Amikor minden átsült, kiszedjük a sárgarépa felét a tepsiből, és szétterítjük egy tányéron, hogy kissé hűljön. Magas falú, hosszúkás edénybe szórjuk, ráöntjük a rizstejet és a növényi tejszínpótló krémet, majd botmixerrel krémesre keverjük. A végén belekeverjük a petrezselymet.
- A húst a répakarikákkal és a répakrémmel együtt tálaljuk.