Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Orosz krémtorta mentesen

Gluténmentes, laktózmentes sütemény

2015. október 02. - Mentes Konyha

 orosz_kremtorta_blog01.JPG

Az egykori híres budapesti Oroszi cukrászdában készítették először a ma orosz krémtortának ismert desszertet. Mi is kidolgoztunk egy hasonló, gluténmentes, laktózmentes változatot. Könnyű és finom lett.

Hozzávalók:
A piskóta alaphoz:
4 egész tojás
6 evőkanál+1 kiskanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
3 evőkanál cukor

1 db 17-78 cm-es átmérőjű tortaforma

A krémhez:
4 dkg gluténmentes vaníliás pudingpor
4 dl laktózmentes tej
4 dl laktózmentes tejszín
3 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál expressz zselatin fix
2 dkg laktózmentes vaj

A díszítéshez 2-3 evőkanál házilag tisztított és szeletelt mandulaforgács

A piskóta elkészítése:
Különválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját. A tojások fehérjét gépi habverővel felverjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Amikor kemény a hab, beleöntjük a tojások sárgáját, és 1-2 percig tovább habosítjuk. Ezután  belekanalazzuk a masszát a mogyorónyi laktózmentes vajjal kikent és kiskanál rizsliszttel megszórt tortaformába.

Rózsaszínűre sütjük és 1-2 percig a kikapcsolt sütőben hagyjuk, hogy ne essen össze a piskóta. Akkor sült meg tökéletesen, ha a tészta elválik a tortaforma falától.

A krém elkészítése:
A pudingporból a tejjel és a cukorral előírás szerint pudingot főzünk. Folyamatosan kevergetve hűtjük ki. Ha már félig kihűlt, hozzákeverjük a vajat és gépi habverővel kicsit felhabosítjuk.

A tejszínt felverjük és előírás szerint hozzákeverjük a zselatin fixet. A tejszínhabot kanalanként óvatosan a pudingba forgatjuk.

A tortát vízszintesen három részre vágjuk, megtöltjük a krémmel, úgy, hogy a torta bevonására is maradjon krém. Mandulaforgáccsal megszórjuk és legalább fél napra hűtőszekrénybe tesszük.

Recept és fotó: © Szegedi Éva
Lektorálta: Szabó Alexandra dietetikus

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr37865030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása