Az egykori híres budapesti Oroszi cukrászdában készítették először a ma orosz krémtortának ismert desszertet. Mi is kidolgoztunk egy hasonló, gluténmentes, laktózmentes változatot. Könnyű és finom lett.
Hozzávalók:
A piskóta alaphoz:
4 egész tojás
6 evőkanál+1 kiskanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
3 evőkanál cukor
1 db 17-78 cm-es átmérőjű tortaforma
A krémhez:
4 dkg gluténmentes vaníliás pudingpor
4 dl laktózmentes tej
4 dl laktózmentes tejszín
3 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál expressz zselatin fix
2 dkg laktózmentes vaj
A díszítéshez 2-3 evőkanál házilag tisztított és szeletelt mandulaforgács
A piskóta elkészítése:
Különválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját. A tojások fehérjét gépi habverővel felverjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Amikor kemény a hab, beleöntjük a tojások sárgáját, és 1-2 percig tovább habosítjuk. Ezután belekanalazzuk a masszát a mogyorónyi laktózmentes vajjal kikent és kiskanál rizsliszttel megszórt tortaformába.
Rózsaszínűre sütjük és 1-2 percig a kikapcsolt sütőben hagyjuk, hogy ne essen össze a piskóta. Akkor sült meg tökéletesen, ha a tészta elválik a tortaforma falától.
A krém elkészítése:
A pudingporból a tejjel és a cukorral előírás szerint pudingot főzünk. Folyamatosan kevergetve hűtjük ki. Ha már félig kihűlt, hozzákeverjük a vajat és gépi habverővel kicsit felhabosítjuk.
A tejszínt felverjük és előírás szerint hozzákeverjük a zselatin fixet. A tejszínhabot kanalanként óvatosan a pudingba forgatjuk.
A tortát vízszintesen három részre vágjuk, megtöltjük a krémmel, úgy, hogy a torta bevonására is maradjon krém. Mandulaforgáccsal megszórjuk és legalább fél napra hűtőszekrénybe tesszük.
Recept és fotó: © Szegedi Éva
Lektorálta: Szabó Alexandra dietetikus