A zöldségfélék szezonja van, ilyenkor jó, ha minél több vitaminnal töltjük fel a szervezetünket. Három könnyű salátát készítettem, mindegyik glutén- és tojásmentes, vegetáriánusok is fogyaszthatják. Találtok köztük laktózmentes, tejfehérjementes receptet is.
Szavazz a végén, melyik salátát készítenéd el a legszívesebben!
Paradicsom rucolával és mozzarellával
Gluténmentes, tojásmentes, vegetáriánus
Hozzávalók:
20 dkg rucola
6-7 szem paradicsom
30 dkg gluténmentes mozzarella sajt
1 kávéskanál frissen őrölt bors
1 teáskanál gluténmentes gyümölcsecet (alma, málna vagy szőlő)
1 kávéskanál tengeri só
Minden esetben ellenőrizzétek a felhasznált alapanyagok összetételét!
Elkészítése:
- A rucolát és a paradicsomot alaposan megmossuk és szűrőben lecsöpögtetjük, a paradicsomot felszeleteljük.
- A paradicsomot és a rucolát egy üvegtálban összekeverjük a sóval, borssal és gyümölcsecettel.
- Lereszeljük a mozzarella sajtot, és a salátára szórjuk.
- Önállóan vagy köretként is fogyasztható.
Vegetáriánus saláta barna csiperkével
Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus
Hozzávalók a salátához:
1/2 fej vöröskáposzta belső levelei
egy csokor (körülbelül 10-15 dkg) spenótlevél
egy csokor hónapos retek vagy 1 db jégcsap retek
10 dkg lollo rosso
10 dkg fodros saláta
20 dkg barna csiperkegomba
5 dkg héj nélküli napraforgómag
1 db zöldpaprika
Hozzávalók az öntethez:
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
3-4 apróra vágott rozmaringlevél
1 gerezd fokhagyma
egy kiskanál frissen facsart citromlé
1/2 mokkáskanál kakukkfű
késhegynyi őrölt színes bors
1/2 mokkáskanál só
Minden esetben ellenőrizzétek a felhasznált alapanyagok összetételét!
Elkészítése:
- A napraforgómagot egy edényben megpirítjuk, majd megvárjuk, amíg kihűl.
- A zöldségeket megmossuk, lecsöpögtetjük. - Eltávolítjuk a fél fej vöröskáposzta torzsáját, ezután a paprikával, a hónapos retekkel és a barna csiperkegombával együtt vékonyra szeljük.
- Elkészítjük az öntetet az olívaolajjal, a fokhagymával, a citromlével és a fűszerekkel.
- Az összes zöldséget tálba tesszük, rászórjuk a napraforgómagot, a saláta tetejére csurgatjuk az öntetet, és alaposan összekeverjük.
Almás zöldsaláta
Gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegetáriánus
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával.
Hozzávalók:
1 kis fej római saláta
1 kis fej lollo saláta
1 kígyóuborka
1 nagyobb alma
1/2 fej vöröshagyma
2 dl gluténtól és tejtől mentes szójajoghurt vagy gluténtól és laktóztól mentes natúr joghurt
1/2 mokkáskanál só
1 kiskanál apróra vágott bazsalikom
csipetnyi őrölt színes bors
Minden esetben ellenőrizzétek a felhasznált alapanyagok összetételét!
Bár az EU-ban tilos a gluténtartalmú bevonat használata, de nem mindig tudjuk ellenőrizni az áru származását. Ezért inkább piros héjú almát használjunk.
Elkészítése:
- A hozzávalókat folyó víz alatt lemossuk és lecsöpögtetjük.
- Csíkokra vágjuk a salátaleveleket, és hajszálvékonyra szeljük a vöröshagymát.
- Lereszeljük az almát és a kígyóuborkát.
- A hozzávalókat megsózzuk, hozzákeverjük a bazsalikomot.
- Leöntjük a gluténtól és laktóztól mentes joghurttal, szórunk rá egy kis színes borsot, és megkeverjük.
- Behűtve tálaljuk.
Recept és fotó:: © Szegedi Éva