Igazi különlegesség mindenkinek, de különösen azoknak, akik nem fogyaszthatnak tejet és gluténérzékenyek. Főzött fagylaltot készítettünk glutén-, laktóz-, tejfehérje- és tojásmentesen. Csokoládéöntettel és amaránttal díszítettük. Az ételallergiásoknak nem elég kihagyni az étrendből azt, amire érzékenyek, de pótolni is kell a létfontosságú tápanyagokat.
A felhasznált alapanyagok közül a szója fehérjetartalma biológiailag csaknem teljes értékű fehérjének tekinthető, az amaránt pedig gazdag vitaminokban, valamint magnéziumot, cinket, vasat, kalciumot, jól hasznosítható fehérjét tartalmaz.
Mindig ellenőrizd a felhasznált alapanyagok összetételét !
Hozzávalók:
A fagylalthoz:
2 dl gluténtól és tejtől mentes rizskrém
5 db vegyszeres kezelés nélküli citrom
1 dl gluténtól és tejtől mentes szójakrém
10 dkg kristálycukor
Az öntethez:
2 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
1 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál garantáltan gluténmentes kakaópor
3 evőkanál víz
A díszítéshez:
1 kiskanál garantáltan gluténmentes puffasztott amarántmag
1 vegyszeres kezelés nélküli citrom lereszelt héja
10 fontos tudnivaló a tejszínt, tejfölt helyettesítő növényi krémekről
10 fontos tudnivaló a citrusok héjáról
Elkészítése:
- Lereszeljük egy kezeletlen citrom héját.
- A citromokat alapos mosás után meghámozzuk, kis darabokra vágjuk, a magokat eltávolítjuk.
- 10 dkg cukorral feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi, és folyamatosan kavargatva sziruposra főzzük.
- A megfőtt citromzseléhez hozzákeverjük a rizskrémet, a szójakrémet és a reszelt citromhéj felét, egyet forralunk rajta, majd levesszük a tűzről, és ha már kihűlt, botmixerrel krémesítjük.
- Arra alkalmas edényben a fagyasztóba tesszük fél napra. Mielőtt tálalnánk, elkészítjük a csokoládéöntetet:
- A margarint lassú tűzön megolvasztjuk, beleszórunk 1 evőkanál kristálycukrot, megvárjuk, míg elolvad, majd hozzákeverjük a kakaót, a vizet, és egyet forralunk rajta.
- Ha már kihűlt, de még folyékony, a kiadagolt fagylaltra csurgatjuk.
- A fagylaltot amarántmaggal és reszelt citromhéjjal díszíthetjük.
Recept és fotó: © Szegedi Éva