Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

10 fontos tudnivaló a citrusok héjáról

2015. február 08. - Mentes Konyha

citrusok03_sxc_blog.jpg

Süteményeinket, ételeinket szívesen ízesítjük citrom, narancs, vagy lime héjával. Sokan nem is gondolnak arra, hogy ezeket a gyümölcsöket vegyszerekkel kezelik, hogy frissek maradjanak. Összefoglaltuk, mire kell ügyelni használatuk során.

1. A citrusfélék, mint a citrom, narancs, grépfruit, pomelo, lime termesztése során rovarölő, gyomirtó, gombaölő készítményeket használnak. Szüretelést követően héjukat különböző fényező, párolgáscsökkentő, romlás- illetve gombaellenes szerrel kezelik. Héjuk felhasználása veszélyezteti az egészséget, még lemosás után sem használhatók, ugyanis bizonyos gombaölő szerek (imazalil, prokloráz) felszívódnak a héjban.

 

2. Az Európai Unióban és így Magyarországon is szigorúan szabályozott a fent említett szerek (szermaradványok) egészségügyi határértéke, azonban hosszú távú, az emberi szervezetben való esetleges dúsulásukat vizsgáló tanulmányok nem állnak rendelkezésünkre.

3. Ezeket a gyümölcsöket fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, mert a vegyszerek egy része mosással részlegesen eltávolítható, a csomagolóanyagot dobjuk el. Ügyeljünk arra, hogy ne érjünk a gyümölcs húsához tisztítás közben, mert a kezünkről is vegyszermaradványok kerülhetnek rá. Csak kézmosás után fogjuk meg újra.

4.  A vegyszerrel kezelt, vagy bizonytalan eredetű gyümölcs héját a mosás ellenére is dobjuk el, és ne tegyük a komposztálóba sem.

citrusok02_freeimages_blog.jpg

5. Csak a garantáltan vegyszeres kezelés nélküli citrusok héját használjuk fel. Az ilyen áru csomagolásán ez fel van tüntetve. Leggyakrabban a bio, vagy a kezelés nélküli megjelölést kapja, esetleg azt írják a csomagolásra, hogy a héj emberi fogyasztásra alkalmas. Ha nincs erre vonatkozó információ a csomagoláson, tekintsük vegyszerrel kezeltnek, és ne használjuk fel a héját. A bio megjelöléssel is körültekintőnek kell lenni, keressük a forgalmazót, ha további információhoz akarunk jutni. Természetesen a biogyümölcsöket is meg kell mosni felhasználás előtt.

6. A bio citrusfélék hamar megromlanak, tartsuk hűvös helyen, és csak annyit vásároljunk belőle, amennyit pár nap alatt elfogyasztunk.

7. Leggyakrabban a süteményeket, italokat ízesítjük a citrusfélék héjával. Ha nem akarjuk használni, különösen, ha gyerekeknek sütünk-főzünk, érdemes új fűszerekkel kísérletezni. Ha nem tudunk lemondani róla, a friss bio gyümölcs héját reszelve vagy egyben tegyük mélyhűtőbe.

8. A feldolgozott áruk, mint a reszelt vagy kandírozott citrom- és narancshéj, nem tartalmazhat vegyszereket, mivel ezeket csak vegyszermentes gyümölcs felhasználásával készíthetik. Itt is érdemes a gyártónál tájékozódni.

9. Gluténérzékenyeknek még arra is ügyelniük kell, hogy a készen vásárolt, előre lereszelt héj glutént tartalmazhat. Ezért csak házilag lereszelt citrushéjat használjanak!

10. Mivel a citrusfélék is kiválthatnak allergiás reakciót, a feldolgozott élelmiszereken fel kell tüntetni, ha citrusfélét, vagy ezek héját tartalmazzák.

Forrás: MDOSZ

citrusok01_freeimages_blog.jpg

 

Fotók: freeimages.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr127148887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása