Mindössze három alapanyagból olyan fagyit lehet készíteni, ami különleges, finom, és nem tartalmaz mesterséges színezőszereket és adalékanyagokat. Néhány dologra vigyázzatok! A készen vásárolt porcukor glutént tartalmazhat, ezért gluténérzékenyek mindig házilag darálják le a cukrot. Aki nem szereti a kókusz ízét, de tejmentesen szeretné elkészíteni a fagylaltot, rizskrémet is használhat kókuszkrém helyett. Minden esetben ellenőrizzétek a felhasznált alapanyagok összetételét!
Hozzávalók:
50 dkg földieper
2 dl garantáltan glutén- és tejmentes kókuszkrém
9 dkg házilag darált porcukor
A növényi eredetű tejszínt, tejfölt helyettesítő krémekről itt olvashatsz.
Elkészítése:
- Az epret megtisztítjuk, folyó vízzel megmossuk, pár szemet félreteszünk a díszítéshez.
- Turmixoljuk, hozzáadjuk a cukrot, és állandó keverés közben negyed óráig főzzük. Kissé be fog sűrűsödni.
- Teljesen kihűtjük, pár órára hűtőszekrénybe tesszük.
- Ismét turmixoljuk, csak így lehet kihabosítani.
- A kókuszkrémet gépi habverővel habosítjuk fel. Olyan lesz az állaga, mint a félig felvert tejszínhabnak.
- A kókuszhabot néhány mozdulattal elkeverjük az eperben, úgy, hogy fehér csíkok maradjanak benne. Legjobb, ha abban a műanyag tálban keverjük hozzá, amiben fagyasztani fogjuk.
- Mélyhűtőbe tesszük. Legalább fél nap kell, amíg megfagy.
- A fagylaltos kelyheket előre behűtjük, vizes kanállal kiadagoljuk a fagyit, eperrel díszítjük. Azonnal el kell fogyasztani, mert nagyon hamar elolvad.
Recept és fotó: © Sz. Banadics Éva