Néhány szem paradicsomból, gombából és kevés rizsből finom meleg előételt, uzsonnát vagy vacsorát lehet készíteni. A gombás rizzsel töltött sült paradicsom nemcsak önállóan fogyasztható, köretként is nagyon finom egyszerű húsétel mellé. Érdemes nagy szemű, illatos, fürtös paradicsomot használni. Minden esetben ellenőrizzétek a felhasznált alapanyagok összetételét!
A recept a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával készült.
Hozzávalók 4 személyre:
8 db nagy, érett paradicsom
10 dkg garantáltan gluténmentes rizs
1 mokkáskanál só
2 késhegynyi sáfrányos szeklice vagy kurkuma
1 szelet zöldpaprika
30-35 dkg termesztett csiperkegomba
3 evőkanál étolaj
1/2 mokkáskanál őrölt köménymag
1/2 mokkáskanál törött fehér bors
Elkészítése:
- A rizst megmossuk, lecsurgatjuk, és 1 evőkanál olajon megpirítjuk. Mikor már "peregnek" a szemek, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
- Hozzáadjuk a sót és a sáfrányos szeklicét vagy a kurkumát és a zöldpaprikát. Amikor megpuhult, még negyed óráig lefedve hagyjuk.
- A paradicsomokat megtisztítjuk, és úgy szeljük keresztbe, hogy a felső negyedük legyen a "kalapjuk”.
- Éles, hegyes kés és egy kanál segítségével eltávolítjuk a paradicsomok belsejét, és eltesszük a töltelékhez a levével együtt.
- A gombákat megtisztítjuk, megmossuk és kis kockákra vágjuk.
- 1 evőkanál olajon kissé megpirítjuk a gombát, majd puhára pároljuk a paradicsom belsejével, sóval, köménymaggal és törött borssal. Addig sütjük, amíg a leve nagyrészt elpárolog.
- A rizst összekeverjük a paradicsommal párolt gombával.
- A kivájt paradicsomokat megtöltjük a töltelékkel, majd rájuk tesszük a "kalapokat".
- Olajjal kikent tepsibe vagy hőálló üvegtálba tesszük. Olajjal megkenjük, közepes hőmérsékleten készre sütjük.
Recept és fotó: © Szegedi Éva