Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Vegetáriánus gombás töltött paradicsom

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes

2015. március 10. - Mentes Konyha

toltott_paradicsom_blog01.jpg

Néhány szem paradicsomból, gombából és kevés rizsből finom meleg előételt, uzsonnát vagy vacsorát lehet készíteni. A gombás rizzsel töltött sült paradicsom nemcsak önállóan fogyasztható, köretként is nagyon finom egyszerű húsétel mellé. Érdemes nagy szemű, illatos, fürtös paradicsomot használni. Minden esetben ellenőrizzétek a felhasznált alapanyagok összetételét!

A recept a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával készült.

 

Hozzávalók 4 személyre:
8 db nagy, érett paradicsom
10 dkg garantáltan gluténmentes rizs
1 mokkáskanál só
2 késhegynyi sáfrányos szeklice vagy kurkuma
1 szelet zöldpaprika
30-35 dkg termesztett csiperkegomba
3 evőkanál étolaj
1/2 mokkáskanál őrölt köménymag
1/2 mokkáskanál törött fehér bors

toltott_paradicsom_blog03.jpg

Elkészítése:
- A rizst megmossuk, lecsurgatjuk, és 1 evőkanál olajon megpirítjuk. Mikor már "peregnek" a szemek, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
-  Hozzáadjuk a sót és a sáfrányos szeklicét vagy a kurkumát és a zöldpaprikát. Amikor megpuhult, még negyed óráig lefedve hagyjuk.
- A paradicsomokat megtisztítjuk, és úgy szeljük keresztbe, hogy a felső negyedük legyen a "kalapjuk”.
- Éles, hegyes kés és egy kanál segítségével eltávolítjuk a paradicsomok belsejét, és eltesszük a töltelékhez a levével együtt.
- A gombákat megtisztítjuk, megmossuk és kis kockákra vágjuk.
- 1 evőkanál olajon kissé megpirítjuk a gombát, majd puhára pároljuk a paradicsom belsejével, sóval, köménymaggal és törött borssal. Addig sütjük, amíg a leve nagyrészt elpárolog.
- A rizst összekeverjük a paradicsommal párolt gombával.
- A kivájt paradicsomokat megtöltjük a töltelékkel, majd rájuk tesszük a "kalapokat".
- Olajjal kikent tepsibe vagy hőálló üvegtálba tesszük. Olajjal megkenjük, közepes hőmérsékleten készre sütjük.

Recept és fotó: © Szegedi Éva

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr827255133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása