Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Húsvéti sós töltött leveles

Tejmentes sós sütemény

2016. március 27. - Mentes Konyha

husveti_leveles01.JPG

Többféle sós vendégváró süteményt készítünk húsvétkor. Receptünkben egy tejmentes változatot mutatunk be, amelyet sonkával és tojással töltöttünk. A tésztáját tejmentes margarinnal állítottuk össze, de készíthetjük készen vásárolt, tejtől mentes leveles tésztából is.

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg finomliszt
18 dkg tejmentes margarin
1 mokkáskanálnyi só
1 evőkanál friss citromlé
1/2 dl langyos víz
1 tojás a tészta megkenéséhez

Készíthetjük tejtől mentes készen vásárolt, mélyhűtött leveles tésztával is.

A recept a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával készült.

husveti_leveles03.JPG

Hozzávalók a töltelékhez:

2+1 tojás
10 dkg laktózmentes füstölt tarja vagy sonka
1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 mokkáskanálnyi reszelt lilahagyma
egy kávéskanál tejszármazékoktól mentes mustár
késhegynyi só
2 kávéskanál apróra vágott petrezselyem

A töltelék elkészítése:

- 2 tojást keményre főzünk, megtisztítjuk, és még melegen villával összetörjük.

- A sonkát megdaráljuk vagy apróra vágjuk, a hagymát lereszeljük.

- A főtt tojást, a sonkát és a hagymát egy nyers tojás és a mustár segítségével összedolgozzuk. Belekeverjük a petrezselymet, borsozzuk, és ha kell, sózzuk.

A tészta elkészítése:

- A lisztet összegyúrjuk és jól eldolgozzuk a 10 dkg margarinnal, a citromlével, a sóval és vízzel. Puha, lágy tésztát kapunk.

- Az összeállított tésztát hűtőszekrénybe tesszük fél órára, majd kinyújtjuk és megkenjük 5 dkg lágy, kissé felolvasztott margarinnal. Négy részbe hajtjuk, ismét hűtőszekrénybe tesszük fél órára. Ezt még egyszer megismételjük 3 dkg margarinnal.

- Az utolsó pihentetés után a tésztát kb. 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk ki, téglalapokra vágjuk, mindegyik téglalap közepére 2 kávéskanálnyi tölteléket teszünk. Batyu formájúra hajtogatjuk.

- Felverjük a negyedik tojást, és megkenjük vele a batyukat és közepes hőfokon aranysárgára sütjük.

- Frissen, de nem melegen tálaljuk.

Recept és fotó: © Szegedi Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr458529366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása