Többféle sós vendégváró süteményt készítünk húsvétkor. Receptünkben egy tejmentes változatot mutatunk be, amelyet sonkával és tojással töltöttünk. A tésztáját tejmentes margarinnal állítottuk össze, de készíthetjük készen vásárolt, tejtől mentes leveles tésztából is.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
18 dkg tejmentes margarin
1 mokkáskanálnyi só
1 evőkanál friss citromlé
1/2 dl langyos víz
1 tojás a tészta megkenéséhez
Készíthetjük tejtől mentes készen vásárolt, mélyhűtött leveles tésztával is.
A recept a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával készült.
Hozzávalók a töltelékhez:
2+1 tojás
10 dkg laktózmentes füstölt tarja vagy sonka
1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 mokkáskanálnyi reszelt lilahagyma
egy kávéskanál tejszármazékoktól mentes mustár
késhegynyi só
2 kávéskanál apróra vágott petrezselyem
A töltelék elkészítése:
- 2 tojást keményre főzünk, megtisztítjuk, és még melegen villával összetörjük.
- A sonkát megdaráljuk vagy apróra vágjuk, a hagymát lereszeljük.
- A főtt tojást, a sonkát és a hagymát egy nyers tojás és a mustár segítségével összedolgozzuk. Belekeverjük a petrezselymet, borsozzuk, és ha kell, sózzuk.
A tészta elkészítése:
- A lisztet összegyúrjuk és jól eldolgozzuk a 10 dkg margarinnal, a citromlével, a sóval és vízzel. Puha, lágy tésztát kapunk.
- Az összeállított tésztát hűtőszekrénybe tesszük fél órára, majd kinyújtjuk és megkenjük 5 dkg lágy, kissé felolvasztott margarinnal. Négy részbe hajtjuk, ismét hűtőszekrénybe tesszük fél órára. Ezt még egyszer megismételjük 3 dkg margarinnal.
- Az utolsó pihentetés után a tésztát kb. 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk ki, téglalapokra vágjuk, mindegyik téglalap közepére 2 kávéskanálnyi tölteléket teszünk. Batyu formájúra hajtogatjuk.
- Felverjük a negyedik tojást, és megkenjük vele a batyukat és közepes hőfokon aranysárgára sütjük.
- Frissen, de nem melegen tálaljuk.
Recept és fotó: © Szegedi Éva