Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Meggyes-almás sütemény

Tojásmentes, laktózmentes, tejfehérjementes desszert

2016. február 12. - Mentes Konyha

meggyes_almas_blog04.JPG

Finom süteményt készítettünk tej és tojás felhasználása nélkül. A népszerű almás tölteléket meggyel egészítettük ki. A recept leírása mellett hasznos tudnivalókat is lehet olvasni.

Hozzávalók a tésztához:
30 dkg búzaliszt
7 evőkanál langyos víz
20 dkg tejtől mentes margarin
1 dkg porcukor
csipetnyi só

A töltelékhez:
4 db nagy édes alma
30 dkg friss meggy vagy 1 kis üveg meggybefőtt
2 dkg porcukor

A sütemény tetejére:
2 kiskanál étolaj
2 kiskanál kristálycukor

A laktózérzékenység egyre gyakoribb táplálkozási probléma, melyet a laktóz, vagyis a tejcukor felszívódási zavara jellemez. A laktózt a laktáz enzim bontja, és ha ez az enzim nem termelődik megfelelő mennyiségben, a tejcukor bontása nem következik be a szokásos módon.
A laktózérzékenység megállapítása után a betegnek elsősorban szigorú, laktózmentes diétát kell követnie.
A növényi eredetű, a tejhez hasonló készítmények nem tartalmaznak tejcukrot. Ilyenek a rizstej, a zabtej, a kókusztej, a mandulatej, rizskrém, szójakrém, valamint bizonyos margarinok. A növényi italok, krémek, margarinok vásárlásakor azonban mindig el kell olvasni az összetevőket, mert hozzáadott tejszármazékokat is tartalmazhatnak.

meggyes_almas_blog03.JPG

 

"Korábban egyes margarinok fogyasztása transzzsírsav tartalmuk miatt problémát jelentett az egészségre nézve, ma azonban már rendelet szabályozza, nemcsak a margarinokban, hanem az összes élelmiszerben a transzzsírsavak mennyiségét. Tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amelyben a végső fogyasztó számára átadott vagy értékesített élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot." (Forrás: MDOSZ)

Elkészítése:

- A margarint a tészta összeállítása előtt húsz perccel meleg helyre tesszük, és hagyjuk, hogy megpuhuljon.

- A liszttel, a vízzel, az 1 dkg porcukorral, 10 dkg margarinnal és csipetnyi sóval lágy, teljesen homogén és sima tésztát gyúrunk. Fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.

- 5 dkg margarinnal átgyúrjuk  a tésztát, amíg ismét homogén nem lesz. Újabb fél órára a hűtőbe tesszük.

- Fél óra elteltével ismét 5 dkg margarint dolgozunk el egyenletesen  a tésztában. Ezután két órán át pihentetjük hűtőszekrényben.

- Meghámozzuk a 4 szem almát, a magházat kivágjuk, majd felszeleteljük.

- A meggyet megmossuk, kimagozzuk, ha befőttből készítjük, szűrőbe téve jól lecsöpögtetjük, ha kell, kimagozzuk.

- Ha a tészta eleget pihent, a hűtőből kivesszük, kettévágjuk és mindkét felét kinyújtjuk. Az egyik tésztalapot margarinnal kikent és liszttel megszórt, kisméretű tepsibe fektetjük, úgy hogy egy pici pereme legyen a tésztának.

- Egy réteg almaszeletet helyezünk el rajta, majd egyenletesen eloszlatjuk az almán a meggyet, meghintjük porcukorral. Újabb almaréteg következik, és erre tesszük a második tésztalapot.

- A tészta tetejét megkenjük étolajjal, rászórjuk a kristálycukrot.

- Előmelegített sütőben 180 fokon rózsaszínűre sütjük.

- Letakarva hűtsük le, hogy összepuhuljon a sütemény, és csak ezután szeleteljük fel. Fahéjas vagy szegfűszeges porcukorral meghintve is finom.

  Recept és fotó: © Szegedi Éva. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr578358072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása