Nincs karácsony bejgli nélkül! A glutén-és laktózérzékenyek sem maradhatnak ki ezekből a finomságokból. Süteményeinket saját összeállítású lisztkeverékből sütöttük.
Gluténérzékenyek a mákot, a diót és a cukrot házilag darálják le, mert az előre darált termékek gluténnal szennyezettek lehetnek. Csak olyan rizslisztet és kukoricalisztet vásároljatok, amelynek a csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy nem szennyeződött gluténnal. Minden esetben ellenőrizzétek a felhasznált alapanyagok összetételét!
Gluténmentes lisztkeverékből készült tésztákat nehéz feltekerni, de nem lehetetlen. Amíg elkészül, többször elszakad, de a puha tésztát könnyű összenyomkodni. Sütés után csak akkor szeleteljük fel, ha már teljesen kihűlt, mert könnyen törik. Forró vízbe mártott éles késsel szép szeleteket tudunk vágni belőle. A fotónkon a receptek alapján házilag készített sütemények láthatók.
Gluténmentes, laktózmentes mákos bejgli
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg garantáltan glutén- és laktózmentes süteményliszt
10 dkg gluténmentes, tejtől mentes, élesztő nélküli kenyérliszt
4 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
6 dkg garantáltan gluténmentes kukorica lepényliszt
15 dkg házilag darált porcukor
1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor
25 dkg laktózmentes vaj
3 tojás sárgája
2,5 dkg friss élesztő
½ vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja
½ dl laktózmentes tej
1-2 evőkanál glutén- és laktózmentes tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
40 dkg házilag darált mák
½ vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja
15 dkg kristálycukor
2 dl laktózmentes tej
Elkészítése:
- Az élesztőt kevés langyos tejben, csipetnyi cukorral megfuttatjuk.
- A liszteket, a porcukrot és a vaníliás cukrot szárazon összekeverjük. Elmorzsoljuk a vajjal úgy, hogy ne legyenek benne vajdarabok.
- Hozzáadjuk a tojások sárgáját, az élesztős tejet, a laktózmentes tejfölt és a reszelt citromhéjat. Ha nem elég lágy a tészta, még adjunk hozzá kevés tejfölt. A tésztát csak akkor tudjuk feltekerni, ha nem lesz túl kemény. (A kész tészta a felhasznált speciális lisztek miatt addig is keményedik, amíg pihentetjük.)
- Rizsliszttel megszórva legalább fél óráig hideg helyen pihentetjük a tésztát.
- Ezalatt a mákot összekeverjük a cukorral és a citromhéj másik felével, majd a tejet hozzáadjuk, és pár percig főzzük.
- A tésztát két részre osztjuk, két rúd lesz belőle. Rizsliszttel megszórt deszkán kinyújtjuk mindkét tésztarudat.
- Megkenjük a mákkal, majd a hosszanti oldalánál kezdve óvatosan feltekerjük.
- 1 egész felvert tojással megkenjük, majd 10 percnyi pihentetés után ismét átkenjük. Egy hosszú késsel alátámasztva vékonyan megvajazott sütőlapra helyezzük.
-Előmelegített, nem túl forró sütőben megsütjük. Arra ügyeljünk, hogy ne süljön túl gyorsan, mert a teteje ugyan szép piros lesz, de belül nyers marad, és leragad.
- A kész bejglit csak fél nap, de inkább egy nap múlva lehet felszelni, mert különben törik. Éles, forró vízbe mártott késsel, óvatosan szeleteljük.
Gluténmentes, laktózmentes gesztenyés-diós bejgli
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával
A tésztához:
25 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
25 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
25 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
2 dkg friss élesztő
1 dl laktózmentes tej
8 dkg házilag darált porcukor
2-4 evőkanál laktózmentes tejföl, amennyivel a szokásosnál egy kicsit lágyabb lesz a tészta
½ csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor
½ vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja
3 tojás sárgája
1 egész tojás
csipetnyi kristálycukor az élesztő megfuttatásához
A töltelékhez:
2 csomag, azaz 50 dkg gluténtól és tejtől mentes mélyhűtött, cukrozott gesztenyemassza
4 evőkanál házilag darált dió
½ csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor
6-7 evőkanál gluténtól és tejtől mentes növényi tejszínpótló krém
4 evőkanál kristálycukor
Elkészítése:
- A mélyhűtött gesztenyemasszát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk.
- A diót megdaráljuk.
- Az élesztőt egy csipetnyi cukorral 1 dl langyos laktózmentes tejbe morzsoljuk.
- A liszteket, a porcukrot és a vaníliás cukrot szárazon összekeverjük, majd egyenletesen elmorzsoljuk a margarinnal. Gyorsan dolgozzunk, hogy a margarin ne olvadjon meg túlságosan, de ne maradjanak benne margarin darabok.
- Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejben megfuttatott élesztőt, a reszelt citromhéjat, kanalanként a tejfölt, és laza tésztát készítünk belőle.
- A tésztát legalább fél óráig pihentetjük.
- A töltelékhez villával összetörjük a gesztenyét a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a növényi tejszínnel, majd hozzáadjuk a darált diót. Annyi növényi tejszínt adjunk a gesztenyéhez, hogy az jól kenhető legyen.
- A tésztát kétfelé osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd óvatosan, a hosszanti oldalánál kezdve feltekerjük. Nehéz feltekerni, törékeny a tészta, ezért kicsit mindig lisztezzünk alá rizsliszttel.
- A két tekercset tepsibe tesszük, kétszer megkenjük a felvert egész tojással, közben 10 percet pihentetjük.
- Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
- Ha teljesen kihűlt, ujjnyi szeleteket vágunk belőle. Törékenyebb, mint a búzalisztből készült bejgli, és hamarabb kiszárad, ezért fóliával lefedve, szobahőmérsékleten tároljuk.
Recept és fotó: © Sz. Banadics Éva